Kako do odškodnine, če ste sami krivi za prometno nesrečo?

Visoka odškodnina Planinšec d.o.o., vam svetuje za primer, če ste sami krivi za prometno nesrečo

Ste bili sami krivi za prometno nesrečo – vaše denarne pravice za telesne poškodbe?

Kdaj nam kot povzročitelju prometne nesreče pripada pravica do odškodnine za telesne poškodbe?

Izpostavili vam bomo vse pomembne pogoje, in sicer:

visoka-odskodnina-planinsecPrvi pogoj

V kolikor po prometni nesreči obiščete bolnišnico, osebnega zdravnika, vam lahko pripada denarna pravica zaradi telesnih nevšečnosti, ki so se vam pripetile v prometni nesreči. Obvezno morate imeti na avtomobilski polici sklenjen AO plus – AO+, sicer vam pravice zaradi poškodb ne pripadajo.

Drugi pogoj

Nujno je, da v roku 24 ur po nastanku prometne nesreče, ki se vam je zgodila, sami pokličete policijo, ali pa zahteve, da se pokliče policija s strani zdravstvenega oseba. Najbolje, da to storite sami, če ste zmožni. Pomembno je, da policija opravi test alkoholiziranosti, saj se mora nujno ovreči domneva, da imate prekomeren alkohol, ki pomeni več kot 0.24mg/l izdihanega zraka. Do te mere vam pravice do odškodnine še pripadajo.

Če ste utrpeli težje poškodbe in ste hospitalizirani, bo policija vsekakor obveščena, oziroma vam bodo v bolnišnici odvzeli kri, iz katere bo razvidno, ali je v vašem telesu prisoten alkohol. Tukaj je zgornja meja, da še imate pravice do odškodnine za poškodbe, 0,5 g/l krvi.

Torej, preverba stopnje alkohola za pravice v primeru lastne krivde je nujen pogoj za dosega upravičenja do odškodnine. Kot primer navajamo sledeče: samo vidna praska na vozilu oz. nobenih vidnih zunanjih poškodb, ali nikakršnih ugotovljenih notranjih poškodb vozila, čeprav ste naredili obisk zdravstva, še ne prinese omenjene pravice. Škoda vozila ne sme biti povsem minimalna. Izjema so motorna vozila.

Tretji pogoj

Na vozilu mora nastati materialna škoda, ki je takšne intenzitete, da je možno utrpeti telesne nevšečnosti vozila, kjer pa materialna škoda vozila ni toliko pomembna, saj lahko pride do zdrsa vozila, ali prevrnitve takšnega vozila, kot so tudi recimo štirikolesniki, traktorji, kjer povzročitelj – voznik pade iz vozila, kar je drugače kot pri avtomobilih. Tukaj škoda na vozilih ni toliko pomembna.

Četrti pogoj

Samo te diagnoze se ne priznajo kot upravičenje do odškodnine, vse ostale so priznane za uveljavitev vaših denarnih pravic.

Ali so priznane vse diagnoze?

visoka-odskodnina-planinsec-1Ne, nekatere so izključene iz upravičenja. Poglejte katere diagnoze niso priznane: samo lažji nateg vratnih mišic, prsne ter ledvene hrbtenice, razen v primerih, ko je sveže nastala funkcionalna nestabilnost hrbtenice dokazana z ustrezno rentgenološko diagnostiko in to pod pogojem, da je prvi pregled zavarovanca pri zdravniku opravljen najpozneje v roku 48 ur od nastanka prometne nesreče z motornim vozilom, strah, nepremoženjska škoda, ki nastane zaradi pretresa možganov, razen v primeru, če je le-ta diagnosticiran v 24-ih urah po nastanku prometne nesreče z motornim vozilom in če je ob tem zavarovanec utrpel izgubo zavesti in amnezijo, ter izpad dohodka oziroma izgubljeni dobiček.

Vse ostale diagnoze seveda so priznane in se upoštevajo pri ocenitvi višine vaše pravične odškodnine za telesne težave.

Dodatno v vednost: Če vam je z motornim vozilo zdrsnilo s cestišča zaradi kamenja, peska, ledu ali kaj podobnega, se tretira, da lahko odškodnino dobite le v primeru sklenjenega ao plus zavarovanja, kot da ste sami krivi, čeprav krivda »dejansko« ni bila vaša. Šteje se, da vaše vožnje niste prilagodili razmeram na cestišču.

Če na vaše vozilo pade drevo, skala, kamenje, utrpite udarec strele, načeloma ne morete pridobit denarne pravice iz naslova ao plus. V takšnih primerih se štejejo našteti dogodki kot višja sila, ki pa izključuje upravičenje do odškodnine

Če ste imeli ali imate podoben škodni primer, vam svetujemo, da se obrnete na znano odškodninsko podjetje Visoka odškodnina Planinšec d.o.o., kjer vam bodo priskočilo v pomoč.

Visoka odškodnina Planinšec d.o.o.

Več informacij o prometnih nesrečah in višinah odškodninskih zneskov za različne poškodbe najdete na www.visokaodskodninaplaninsec.si/prometna-nesreca