Katera deska za veslanje je najbolj primerna za razburkane vode?

Slika: Tiana/Pexels

Deska za supanje je odličen način, da se odpravite na vodo in se pri tem odlično zabavate. Vendar tako kot pri vseh vodnih športih, tudi pri SUP obstaja tveganje za vašo varnost, če ne sprejmete pravih previdnostnih ukrepov. Če na svoji SUP pustolovščini sumite, da bo voda razburkana, se morate prepričati, da imate pravo SUP desko, da boste ostali varni.

Tukaj je vse, kar morate vedeti, da izberete najboljši SUP za razburkano vodo in ostanete varni, medtem ko se zabavate!

 

Vrste SUP desk

Obstaja veliko različnih vrst SUP desk in od vaše izbire je odvisna vaša varnost v razburkani vodi. SUP deske se pogosto razvrščajo glede na njihov namen:

  • Surf deska;
  • Rekreativne;
  • Tekmovalne;
  • Za mirne vode.

 

Surf deske so zaradi svoje kratke in ozke oblike so manj stabilne kot druge vrste desk. Rekreativne deske so idealne za vse začetnike: so širše, daljše in debelejše od drugih vrst SUP-ov, kar zagotavlja stabilnost. Tekmovalne deske SUP so ozke in namenjene hitrosti. Deske SUP za mirne vode so idealne za ne razburkane vode, kot so jezera in ocean.

Eden najboljših načinov, da ugotovite, katera deska je primerna za vas, je brskanje na spletu. Veliki trgovci, kot je www.bananaway.si, so ena najboljših izhodišč!

 

Katere sup deske so močne

Kako močna je SUP deska, je običajno odvisno od materiala, iz katerega je izdelana. Številne SUP deske so izdelane iz epoksi mase, ki zagotavlja močno desko, ki bo vzdržala valove in razburkano morje, hkrati pa ima prednost pri drsenju po mirni vodi. Druga možnost so napihljive SUP deske. Čeprav se morda zdi, da napihljiva deska ne bo dobro zdržala, so deske, izdelane iz PVC, izjemno močne in vzdržljive.

Druga vrsta SUP-a je deska z mehkim zgornjim delom, ki je običajno izdelana iz močne pene, jedro pa je ojačano s trpežnimi materiali. Ta deska ima prednost pred SUP deskami iz epoksi mase, ki se zlahka opraskajo in vdrejo, vendar so običajno težje in nimajo manevrskih sposobnosti drugih dveh vrst desk.

 

Kje lahko uporabljam SUP desko?

SUP deske lahko uporabljate na skoraj vseh vodah, vendar je vrsta deske, ki jo imate, omejena na to, kam lahko greste. Na primer, deske za mirne vode ne bi želeli vzeti nekam, kjer boste potrebovali sup na divjih vodah. Prav tako ste lahko omejeni pri tem, kam lahko vzamete svojo SUP desko, zaradi njene zasnove. Deska z mehkim zgornjim delom bo težka in bo zahtevala nosilec na vrhu avtomobila, medtem ko lahko napihljivo desko izpraznite in jo veliko lažje odnesete kamor koli.

 

Kje lahko uporabljam SUP desko

SUP deska je najboljša za razburkane vode, ima širok krov ter zagotavlja stabilnost, vzdržljivost in zanesljivost. Če se nameravate s SUP-om podati v razburkane vode, se odločite za rekreacijsko desko, ki je izdelana iz trpežnega materiala.

 

Kateri SUP je najboljši za vas, je odvisno še od nekaj dejavnikov: če deskate na razburkani vodi, bo surf deska ali celo SUP za razburkane vode boljša izbira, čeprav boste zaradi ožjega krova žrtvovali nekaj stabilnosti. Upoštevati morate tudi potovanje in shranjevanje: če vaš avtomobil nima zgornjega prtljažnika, se boste morda raje odločili za napihljiv SUP, ki je izdelan iz močnega PVC in je dokazano dobro kos razburkanim vodam.

 

Katera SUP deska je najboljša

Ko se odločite, kateri SUP je najboljši za vas, ne pozabite na veslo! Tako kot pri deski bodite pozorni na material, iz katerega je izdelano veslo. Če se nameravate podati na daljše razdalje, je dobro izbrati veslo iz ogljikovih vlaken. Če pa se spopadate z razburkanimi vodami, boste želeli veslo, ki se ne bo zlahka zlomilo. Najboljši material za to se pogosto izkaže aluminijasta zlitina.

 

Zaključek

Kateri SUP je najboljši za vas, je odvisno od številnih dejavnikov, vendar je pri vožnji po razburkanih vodah robustna rekreacijska deska z močnim veslom iz aluminijeve zlitine pogosto najpopolnejša kombinacija. Ko si boste pridobili izkušnje s SUP-i, boste lahko svojo desko prilagodili in našli takšno, ki bo popolna za vse, kar potrebujete.

Odpravite se na vodo in uživajte v pustolovščini, ki vam jo zagotavlja vaš popoln SUP!

 

Naročnik: Promotions and Development Group Corporation