Novo v Celju: masaža dojenčka po IAIM metodi

Certificirana inštruktorica masaže dojenčka Tamara Kolenc, je z nami delila nekaj več o pomembnosti dotika in masaže dojenčka. Svoj program sedaj izvaja tudi v Celju, in sicer na naslovu Bežigrajska ulica 9, Žadasti center (Joga studio).

 

Zakaj je dotik tako pomemben?

Dotik je prvi jezik, ki ga govorimo. Dotik je naše največje čutilo, ki se prvo razvije in nas zadnje zapusti. Dojenček je intenzivne masaže deležen že med porodom, med popadki, med potovanjem skozi porodni kanal. Tako že ob samem rojstvu dojenčki potrebujejo dotik, stik kože na kožo, ki deluje blagodejno na oba, starša in dojenčka, povečuje izločanje hormona oksitocina, ki mamici pomaga pri proizvodnji hranilnega mleka in pomaga pri tem, da se zaljubimo drug v drugega.

 

Kakšne so koristi masaže dojenčka?

Masaža za dojenčke ima, glede na izkušnje staršev, res ogromno različnih koristi, ki se kažejo tako na psihološki, kot tudi na fizični ravni. KORISTI lahko razdelimo v štiri glavne skupine:

  • INTERAKCIJA vključuje: Hitrejše in trajnejše ustvarjanje povezave med staršem in dojenčkom, verbalna in neverbalna komunikacija, razvijanje občutka varnosti in medsebojnega zaupanja, uporaba vseh čutil, vzpostavljanje očesnega stika, možnost zgodnjega vključevanja očeta, kvalitetno preživet skupni čas.
  • Z masažo lahko STIMULIRAMO: Živčni sistem (razvoj možganov), metabolizem, prebavo, hormonski sistem (sproščanje oksitocina), govor, gibalni razvoj, koordinacijo, ožilje, zavedanje lastnega telesa.
  • Masaža pomaga pri LAJŠANJU: Napetosti, bolečin (rast zob, zdravstveni posegi, trebušni krči, …),
    strahu, stiske, preobčutljivosti na dražljaje, zaprtja, agresije.
  • RELAKSACIJA vključuje: Sproščanje stresa, sproščanje napetosti v mišicah, umirjanje dihanja in pulza, boljši spanec (globlji spanec je dober za razvoj možganov), manj joka, boljša samoregulacija (zbudijo se boljše volje, večja zmožnost samopomiritve, …)

 

Kaj je program Masaža dojenčka po IAIM metodi?

Ena najpomembnejših stvari, ko gre za masažo dojenčkov po IAIM programu je, da dojenčka masirajo samo starši (v skupino staršev so vključeni biološki starši, posvojitelji, oz. tisti, ki ima v življenju dotičnega dojenčka starševsko vlogo). Prijemov NIKOLI ne izvaja inštruktor. Le-ta jih staršem prikazuje na lutki, ki je temu namenjena.

Masaža za dojenčke temelji na spoštljivem in ljubečem dotiku, saj je prav ljubeč dotik tisti, ki dojenčku omogoča, da se razcveti. Pri masaži dojenčka je pomembno, da VEDNO spoštujemo in upoštevamo dojenčkove signale in mu s tem damo možnost, da jo vodi. Pomembno je, da si zapomnimo, da je pri masaži dojenčka prav dojenček najboljši učitelj in da skupaj s staršem, ki je največji strokovnjak, lahko skupaj odkrivata neskončne čare in koristi te vrste medsebojne interakcije.

 

Po čem se program IAIM razlikuje od ostalih programov Masaža dojenčka?

5 tedenski program masaže za dojenčke poteka po uspešnem mednarodnem protokolu IAIM (IAIM je kratica za mednarodno organizacijo za masažo dojenčkov) že več kot 40 let. Razvila ga je avtorica knjige Infant Massage, A Handbook for Loving Parents, Vimala McClure in tako pomagala že na tisoče staršem in dojenčkom po celem svetu.

Program PRIPOROČAJO ZDRAVNIKI, PEDIATRI, FIZIOTERAPEVTI, LOGOPEDI in ostala zdravstvena stroka. Cilj Mednarodnega združenja za masažo dojenčka je, da promovira blagodejen dotik in komunikacijo preko seminarjev, izobraževanj in raziskav, da bi lahko starši, skrbniki in otroci celega sveta bili ljubljeni, cenjeni in spoštovani.

 

Kaj lahko mamice in očki pričakujejo na programu?

Na vsakem srečanju govorimo o aktualnih diskusijah, imamo vodeno sprostitev in masažo dojenčka.
1. SREČANJE: uvod, kakšna OLJA uporabljamo za masažo dojenčka, KDAJ ga lahko masiramo in kdaj ne, kakšen je primeren PROSTOR za masažo, vodena sprostitev, masaža nog, pavza s prigrizki in pijačo, kako prepoznamo dojenčkove ZNAKE in kaj nam sporoča
2. SREČANJE: uvod v masažo dojenčka, sprostitev, masaža trebuščka in nog, pavza s prigrizki in pijačo, preverjena RUTINA ZA POMIRITEV TREBUŠNIH KRČEV in odpravljanja napetosti v trebuščku, zakaj dojenček JOKA in kako se odzvati
3. SREČANJE: uvod v masažo dojenčka, sprostitev, masaža rok, trebuščka in nog, pavza s prigrizki in pijačo, kako masirati ODRAŠČUJOČEGA otroka, mali TRIKCI in SKRIVNOSTI, raziskave s področja masaže dojenčka
4. SREČANJE: uvod v masažo dojenčka, sprostitev, masaža glave, hrbta, rok, trebuščka in nog, pavza s prigrizki in pijačo, KORISTI in PREDNOSTI masaže za dojenčka in starša
5. SREČANJE: uvod v masažo dojenčka, sprostitev, masaža celotnega telesa in nežni prijemi za raztezanje dojenčka, pavza s prigrizki in pijačo, diskusija in podelitev Priznanj za opravljen tečaj

Cilj programa je, da mamice in očki tekom 5-tedenskega programa obudijo svoj šesti čut in se naučijo poslušati sebe in svojega dojenčka.

 

Kdaj je primeren čas za udeležitev programa?

Program je primeren za dojenčke od 0 – 12 mesecev.
Jaz osebno menim, da “idealnega časa” pravzaprav ni. Ko mamica na porodniški začuti, da je pripravljena iti v svet in se udeležiti programa, je to za njo idealen čas. Vsaka mamica najde svoj idealen čas v svojem tempu in tako je tudi prav.

 

Kje izvajate program?

Program se izvaja v Celju, Bežigrajska ulica 9, Žadasti center (Joga studio). Vsako srečanje traja od 60 – 90 minut. Sam program je voden s strani dojenčkov. Na prvem srečanju povem, da mamica najprej poskrbi za dojenčkove potrebe. Dojenčki so dobrodošli v vseh čustvenih stanjih. Program je zastavljen tako, da je dovolj časa za osvajanje vseh masažnih prijemov.

Več si lahko ogledate na spletni strani www.dotikalnica.si, ter njeni Facebook in Instagram strani.

 

 

Naročnik: Dotikalnica