Prihaja 17. Break the Floor: intervju z Dejanom Greglom

Citycenter Celje bo kmalu ponovno prizorišče največjega mednarodnega breakdance dogodka “Break the Floor” v regiji, ki bo privabil udeležence iz več kot 40 držav.

Na 17. plesni dogodek, ki ga organizira Dejan Gregl, bodo v Celje prišli tako mladi kot tudi zelo izkušeni breakdance plesalci in sodniki. Dogodek bo potekal na ploščadi pred glavnim vhodom Citycentra Celje v petek, 5. julija, in v soboto, 6. julija 2024, od 15. ure naprej, vstop pa je brezplačen.

Preberite intervju z Dejanom Greglom, idejnim vodjo in organizatorjem dogodka Break the Floor Slovenija:

»Ples in glasba sta povsod okoli nas«
Dejan s lanskoletnimi najboljšimi udeleženci; foto: Mediaspeed

Priložnost imate spoznati Dejana Gregla, dolgoletnega plesalca in organizatorja enega največjih breakdance dogodkov v Sloveniji. Dejan nas je v pogovoru popeljal skozi svojo plesno pot – od prvih plesnih korakov do organizacije prestižnega tekmovanja Break the Floor Slovenija, ki je z leti preraslo v mednarodno priznani dogodek. Zanimalo nas je, od kod ideja za organizacijo prvega tekmovanja pred 17 leti, in še veliko zanimivega nam je Dejan zaupal o športni disciplini breakdance, ki bo letos prvič zastopana na olimpijskih igrah v Parizu. Dogodek Break the Floor Slovenija se tradicionalno odvija prvi vikend v juliju in zadnja leta poteka na ploščadi pred Citycentrom Celje, privablja pa plesalce ter ljubitelje plesa z vsega sveta. Pridružite se nam v odkrivanju sveta breakdancea skozi oči strastnega plesalca in organizatorja.

Dejan, kdaj in kako ste vi osebno prvič srečali z breakdanceom in kaj vas je pritegnilo?

Prvič sem se srečal s plesom v osnovni šoli, pritegnili pa so me predvsem plesni videospoti na glasbenih programih MTV in Viva.

Kaj je bil 17 let nazaj vaš navdih za organizacijo prvega tekmovanja Break the Floor Slovenija?

Dejan Gregl leta 2019

Ker smo trenirali v Celjskem mladinskem centru vse od leta 1999 pa do 2006, se je na nas z idejo, da bi lahko v okviru našega društva morda lahko kaj organizirali, obrnil takratni programski vodja MCC-ja Tadej Lebič. Za to sem mu še sedaj neizmerno hvaležen, saj delamo ta dogodek že ves čas res z vsem srcem. Takrat sem začel razmišljati, kako bi dogodku sploh lahko dali ime. Ker smo “brejkerji” znani , da se mečemo, kot da bomo vse polomili, sem rekel, pa naj bo tudi dogodek v tem stilu »Break the Floor«.

Kako se je dogodek skozi leta razvijal, nagrajeval – vse do danes, ko gre za res velik mednarodni plesni dogodek? Iz koliko držav bodo prišli tekmovalci letos?

Na prvem dogodku leta 2007 je bilo »samo« 7 držav in okoli 400 plesalcev, ki so se pomerili v treh kategorijah z denarnim skladom 2.000 evrov. Na lanskem dogodku pa smo zabeležili 285 plesalcev iz rekordnih 40 držav s celega sveta. Plesalci so se pomerili v kar 6 kategorijah z denarnim skladom 4.600 evrov. Letos upamo na še večje število držav in vsaj toliko plesalcev kot lansko leto.

Kako poteka izbor in kategorizacija plesalcev, ki sodelujejo na tekmovanju, in kaj menite o njihovem nivoju?

Break the floor, največji mednarodni plesni dogodek; foto: Mediaspeed

Vsi trije sodniki, ki so tudi sami plesalci-mentorji pa tudi tekmovalci na drugih mednarodnih dogodkih, ocenjujejo plesalce po muzikalnosti, kreativnosti, drugačnosti, eksplozivnosti in menjavanju nivoja plesa ter kvalitete. Nivo prikazanega je doslej bil vsakič vrhunski, zato tudi predlagam, da se vsi, ki si še nikoli niso ogledali te poslastice, to pridejo pogledati v petek, 5. in soboto, 6. julija pred glavni vhod Citycentra Celje.

Kaj lahko obiskovalci pričakujejo na letošnjem dogodku, ki se bo ponovno odvil na ploščadi pred Citycentrom Celje in vsako leto privabi veliko ljubiteljev plesa? Kateri del tekmovanja bo najbolj zanimiv za gledalce?

Težko rečem, kateri dan bo komu bolj všeč, saj je 6 kategorij in je za vsak okus nekaj. Sicer pa je odziv publike iz prejšnjih let, da so jim najbolj všeč skupine, ki izvajajo skupinske trike in je tudi atmosfera najboljša.

Gledalci so imeli kaj za videti; foto: Mediaspeed

Katera je vaša najljubša anekdota oziroma spomin iz preteklih let organizacije Break the Floor Slovenija?

Najbolj se spomnim dogodka iz prve edicije, saj smo imeli skromno dobrodelno vstopnino 2 evra in si je naš dogodek prišlo ogledati okoli 500 ljudi. Potem pa smo celotni znesek od vstopnine podarili otrokom z rakavimi obolenji. Takrat smo za to prejeli priznanje za dobrodelnost. Na to sem ponosen.

Breakdance bo na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu prvič zastopan. Se je na OI uspel kvalificirati tudi kak slovenski plesalec/plesalka? Kako to vpliva na priljubljenost in razvoj te plesne zvrsti, zlasti v Sloveniji?

Na žalost se na OI ni uspel kvalificirati noben slovenski predstavnik, ampak se v naslednjih letih lahko obetajo boljše uvrstitve. Naš najboljši slovenski predstavnik je bil Tilen Grašič iz Ljubljane, ki res pridno trenira in je na zelo dobri poti do odličnih uspehov.

Imate kakšno posebno sporočilo ali nasvet za mlade plesalce, ki šele začenjajo svojo pot v breakdanceu?

Mladim bi predvsem rad svetoval, naj se ukvarjajo z različnimi športi. Sam sem seveda velik zagovornik plesa, saj nas ples in glasba spremljata skozi celo življenje, tako na televiziji, radiju … pa tudi na različnih zabavah, porokah…PLES IN GLASBA STA POVSOD okoli nas.

Intervju zapisala: Snežana Delakorda