Vnetje dlesni ali gingivitis

Vnetje dlesni ali gingivitis je v resnici precej pogost pojav v ustni votlini. Označuje pa stanje dlesni, kadar zaradi prekomernega kopičenja oblog na zobeh prihaja do bolečine, otekline pa tudi do krvavenja. V medicinskem žargonu besede, ki se končujejo na -itis pomenijo vnetje nečesa. Beseda gingiva pomeni dlesen; torej gingivitis pomeni vnetje dlesni.

Dlesen je pravzaprav mehko tkivo, ki obdaja zob. Na zob se pripenja od 1 do 3 milimetra pod vidnim robom dlesni. Posledično med dlesnijo ter zobom nastane prazen prostor. Ta se imenuje dlesnin žleb.

Po vsakem ščetkanju se prične nabirati plak

Na naših zobeh se po vsakem ščetkanju prične nabirati plak. Ta je prisoten na vseh trdih površinah s tekočino ter predstavlja bakterije. Slednje se lepijo na površino zobu ter se organizirajo v tako imenovani biofilm. Tovrstni organizmi so v njem zelo učinkovito zaščiteni pred najrazličnejšimi zunanjimi dejavniki, zlasti pred kemičnimi.

Nastali biofilm pa lahko kakovostno odstranimo samo na mehanski način, torej s pomočjo ščetkanja. Če se ne ščetkamo dovolj redno in pravilno, biofilm samo raste. Vanj se prične pripenjati vse več bakterij, te pa v svojo okolico sproščajo toksine oziroma strupe.

Kako se dlesen odzove na povečano količino toksinov?

Ko je doseže kritična masa bakterij v biofilmu, se na to odzove dlesen, in sicer tako da se vname. V primeru nezdravljenja vnetje dlesni vztraja dolga leta ter ne pride do parodontalne bolezni. Lahko torej rečemo, da je gingivitis le predstopnja omenjene bolezni.

Kako dovzetni smo za nastanek parodontalne bolezni, pa je odvisno od številnih rizičnih dejavnikov, na primer od sladkorne bolezni, hormonskih sprememb, genske predispozicije, stresa, kajenja.

Gingivitis v času nosečnosti

Pri več kot polovici nosečnic prihaja do razvoja nosečniškega gingivitisa. Navadno se vnetje dlesni pri nosečnicah pojavi v drugi polovici nosečnosti. Tedaj so namreč ravni ženskih spolnih hormonov najbolj visoke. Gingivitis je povezan z močnejšim imunskim sistemom nosečnice na bakterijski plak.

Kljub temu da krvavenje dlesni v nosečnosti ni normalen pojav, pa je pričakovan. V parodontalno bolezen lahko privede tudi vnetje dlesni v nosečnosti, če seveda nosečnica ne obišče zobarja.

Kronična parodontalna bolezen je dokazano povezana tudi z zapleti v času nosečnosti, na primer s prezgodnjim porodom, nizko porodno maso novorojenčka.

Tipični znaki za vnetje dlesni

Skoraj vsak med nami se je že kdaj soočil oziroma spopadel z vnetimi dlesnimi. Takšen pojav se lahko zgodi povsem nenadoma ter nepričakovano. Če si samo nekaj dni ne umijemo zobe, se to prične kazati na primer v obliki krvavečih dlesni, boleče dlesni, otečene dlesni in zadaha.

Prav vsako zdravljenje gingivitisa pa tudi parodontalne bolezni se prične z izjemno natančno anamnezo; to je pogovorom. Na takšen način zobozdravnik precej lažje dobi vse potrebne informacije v povezavi s težavami, ki jih ima pacient.

Za vnetje dlesni nato sledi zelo natančen pregled, po njem pa se postavi diagnoza. Dejstvo je, da vnetje dlesni oziroma gingivitis nastane zaradi slabe ustne higiene. Slednja pa še zdaleč ni nujno povezana s pacientovo malomarnostjo. Neredko so v ustni votlini prisotna področja, ki jih težje očistimo oziroma jih sploh ne moremo. To so na primer počene zalivke, previsoke prevleke, karies.

naročnik objave: Babit d.o.o.