Poročilo Policijske uprave Celje: četrtek, 24. 12. 2020 (v Celju otroku zasegli 6 petard, še ena nesreča s pijanim povzročiteljem, pretep mladostnikov, na avtocesti zgorel avtomobil,…)

24. 12. 2020 09:44

Na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Celje so v zadnjih 24. urah prejeli 295 klicev občanov. 85 klicev je bilo interventnih.

Prometna varnost

S področja cestnega prometa poročamo o eni prometni nesreči z lažjimi telesnimi poškodbami in o sedmih prometnih nesrečah z materialno škodo.

Na avtocesti, za uvozom Celje v smeri Ljubljane, so včeraj okoli 17.15 ure, obravnavali prometno nesrečo z materialno škodo, v kateri so bila udeležena štiri vozila. Policisti so ugotovili, da je prometno nesrečo povzročil voznik osebnega vozila, zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in pod  vplivom alkohola. Povzročitelj je imel 0,44 mg/l miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Povzročitelju so policisti izdali plačilni nalog.

Zaradi vožnje brez vozniških dovoljenj so včeraj zasegli štiri vozila.

Javni red in mir

Zaradi kršitev javnega reda in miru so včeraj ukrepali trikrat v zasebnem prostoru in šestkrat na javnem kraju.

Poleg omenjenega so na območju Celja mladoletniku zasegli 18 petard in otroku 6 petard. Na območju Velenja pa so občanu zasegli eno petardo.


Odlok  o  dopolnitvah  Odloka  o  začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga  in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije 192/2020,  v 2. členu prepoveduje prodajo pirotehničnih  izdelkov.  Od  ponedeljka,  21.  decembra  2020,   je  torej prepovedana  tudi  prodaja pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok  in  jih je bilo v preteklih letih dovoljeno prodajati v času od 19. do 31.  decembra.   Posest in uporaba petard vseh oblik in moči pa v  Slovenij tako ali tako ni dovoljena.

Poškodbe s pirotehničnim izdelki so še vedno pogoste in hude.

Prvi  dan letošnjega leta so poškodbi s pirotehniko obravnavali v Šoštanju in  v  Celju.  V Šoštanju se je pri uporabi petarde poškodoval mladoletnik. Petarda  je med prižiganjem eksplodirala in mu lažje poškodovala prste rok. V Celju je raketa priletela v rokav mlajšemu dekletu in jo poškodovala.

Izjemno  hudo  poškodbo  s pirotehniko so obravnavali tri leta nazaj v tem času   na  šentjurskem  območju.   Mladoletnega  fanta  je  eksplozija  med prižiganjem skrajšane  vrvice  petarde,  imenovane  čebula,  kupljene  od preprodajalca, zaznamovala za vse življenje. Ostal je brez rok.

Vendar  niti  najhujše  poškodbe mnogih ne prepričajo, da ne bi uporabljali pirotehnike.

Letos  so  na  našem  območju  zasegli  več  pirotehnični sredstev. Samo v zadnjih dneh so  na  območju Šentjurja mladoletnikom zasegli več kot 800 piratk in  okoli 30 kober.

Sredi  decembra  so  na  območju Celja, zaradi prodaje ognjemetne baterije mladoletnima  kupcema ter zaradi prodaje pirotehničnih izdelkov v  času, ko to  ni  bilo  dovoljeno, ukrepali zoper pravno in odgovorno osebo trgovine, kjer   sta   mladoletnika  pirotehniko  kupila.  Ukrepali  smo  tudi  zoper mladoletnika.

Poleg  omenjenega  so na območju Mozirja mladoletnikoma zasegli 25 petard, na  območju  Velenja  pa so občanu zasegli plinsko pištolo z nabojnikom in nastavkom za rakete ter več nabojev in raket. Zoper  vse  kršitelje  so  ukrepali.  Nedovoljeno uporabo pirotehnike bomo skrbno  spremljali  tudi  v prihajajočih prazničnih dneh in zoper kršitelje dosledno ukrepali.

Zaradi kršitev določil lahko posamezniku policisti izrečejo globo v razponu od 400 do 1.200 € ter mu zasežejo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.

Globa ne bi smela biti ključen razlog, da posamezniki ne bi uporabljali nedovoljene pirotehnike. Vsak  posameznik se mora zavedati, da je to početje nevarno  zanj in za okolico.

Nenazadnje je potrebno pri uporabi pirotehnike pomisliti tudi na živali, ki jih pokanje še posebej vznemirja in straši. Pred uporabo pirotehnike zatorej dobro premislite, če je vredno.


Kriminaliteta

Včeraj zjutraj so bili obveščeni, da je bilo preko noči vlomljeno v poslovne prostore na območju Ločice ob Savinji, občina Žalec. Neznani storilec je iz poslovnih prostorov odtujil gotovino.

Na območju Velenja so policisti včeraj okoli 21.30 ure obravnavali kaznivo dejanje Nasilništva, kjer je prišlo do prepira in pretepa med moškimi starimi med 19 in 24 let. Med prepirom je 24 letni moški s kovinskim predmetom udaril po hrbtu 19 letnega moškega in po roki 24 letnega moškega. Policisti so na kraju zbrali obvestila in zasegli predmete, zoper osumljenca bodo podali kazensko ovadbo.

Požar

Včeraj popoldne je na avtocesti pred počivališčem Lopata v smeri Ljubljane prišlo do požara na osebnem avtomobilu. Policisti so ugotovili, da je do požara prišlo zaradi napake na vozilu, nastala je le materialna škoda.

Nesreča pri delu

Včeraj popoldne so bili obveščeni o nesreči pri delu na območju kraja Brode-Vransko. Ugotovljeno je bilo, da je do nesreče prišlo, ko je 49 letni moški iz območja Prebolda, odstranjeval ostanke starejšega objekta. Pri rušenju se je nanj podrla stena in ga huje telesno poškodovala. Nudena mu je bila zdravniška pomoč in je bil odpeljan na zdravljenje v SB Celje. Tuja krivda je izključena, policisti bodo o dogodku obvestili tožilstvo.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,219 seconds.