Poročilo Policijske uprave Celje: petek, 24. 7. 2020 (več pijanih voznikov, poziv občanom, v času dopusta poskrbite za varnost vašega doma,…)

24. 07. 2020 15:17

Na  Operativno  komunikacijski  center  Policijske  uprave Celje so včeraj prejeli 210 klicev občanov. 52  klicev je bilo interventnih, eden nujen.

Včeraj so policisti obravnavali devet prometnih nesreč z materialno škodo.

Eno  od  njih, je v Pečici povzročil 36-letni voznik osebnega vozila, ki je zaradi  neprilagojene  hitrosti  in  vožnje pod vplivom alkohola zapeljal s ceste.  Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel voznik 1,03 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka.

Vožnjo  pod  vplivom alkohola so včeraj obravnavali tudi v Radljah ob Drav in  v  Velenju.  V  Radljah  ob  Dravi  je imel voznik osebnega vozila 0,92 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, v Velenju pa 0,89.

Alkohol  je  vse preveč prisoten pri voznikih. Na našem območju skorajda ni dneva,   da   ne  bi  obravnavali  vožnje  pod  vplivom  alkohola.  Posebej zaskrbljujoče  je to, da so zelo visoke tudi stopnje alkoholiziranosti. Vse voznike  zato  znova  opozarjajo,  da  je vožnja pod vplivom alkohola ne le neodgovorna pač pa tudi izjemno nevarna.

Že  pri  stopnji  0,48  miligramov  alkohola  v  litru  izdihanega zraka je bistveno   motena  reakcija  oči  na  svetlobo.  To  pomeni,  da  se  težko prilagajate  hitrim svetlobnim spremembam. Bistveno je zožen zorni kot oči. To pomeni, da ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne  strani,  kar  je lahko še zlasti usodno v križiščih. Zaznamovanje in ocenjevanje  globine  prostora  in  pozornost  se zmanjšata za polovico. To pomeni,  da  vozite  praviloma  s  premajhno varnostno razdaljo, da so vaše reakcije prepozne in večinoma napačne in da na določene nevarnosti sploh ne reagirate   več.  Posledice  so  naleti.  Reakcijski  čas  in  z  njim  pot ustavljanja  se  povečujeta.  Možnost  udeležbe  v  prometni  nesreči  se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat

Približno   vsaka   deseta   prometna   nesreča   nastane   kot   posledica alkoholiziranosti povzročitelja, pri nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja.

Poziv občanom

Dravograjski policisti so včeraj ob 11.20 uri, na parkirišču trgovine Spar, na  Mariborski  cesti v Dravogradu, obravnavali prometno nesrečo. V trčenju sta  bili udeleženi neznana voznica manjšega osebnega vozila, oranžno zlate barve,  celjskega  registrskega območja in vozilo avtošole. Neznano voznico policisti pozivajo,  da  se  zaradi  razjasnitve okoliščin prometne nesreče oglasi na Policijsko postajo Dravograd ali pokliče na telefonsko številko (02) 872 15 00 oziroma številko 113. Za pomoč prosijo tudi očividce.

V nadaljevanju še o dogajanju s področja kriminalitete.

Danes zjutraj so bili obveščeni še o dveh vlomih.

V  Slovenskih  Konjicah je neznani storilec vlomil v cvetličarno in ukradel menjalni denar.

V  Velenju  je neznanec vlomil v objekt osnovne šole. Podatkov o tem, če je kaj ukradel, še nimajo.

Toliko o dogajanju v zadnjih 24 urah.

Če se odpravljate na dopust poskrbite za varnost vašega doma.

Vlomilci  raje  izberejo  stanovanje  ali  hišo, kjer je za kaznivo dejanje najmanj  ovir  in  tveganje  za  odkritje  najmanjše.  Stavba,  v kateri ni nikogar,  ker  so  stanovalci  na  primer na dopustu, ali ki je očitno brez varovanja,  bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno ‘vabljiva’ za vlomilce  so  odprta  vrata  ali  okna,  razpoložljivo orodje za dostop, na primer  zaboji,  lestve, ki omogočajo dostop do drugače nedosegljivih oken, vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi in drugo.

Preden zapustite objekt  preverite, če so okna zaprta, vrata zaklenjena, da v  bližini  ni  orodij,  s  katerim  bi si lahko nekdo pomagal pri nasilnem vstopu.  Glede  na  primere,  s  katerimi  se  policisti  srečujejo,  je še najučinkovitejše,  da  osebe,  ki  jim  zaupate, kot so sosedje, prijatelji vedo, da vas ni doma.

Če  postanete  žrtev  kaznivega  dejanja, o tem takoj obvestite policijo na telefonsko  številko  113, do prihoda policistov ne hodite po stanovanju in se ničesar ne dotikajte.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 0,707 seconds.