Poročilo Policijske uprave Celje: petek, 26. 2. 2021 (kljub opozorilom številni travniški požari, posekal 40 jablan,…)

01. 03. 2021 13:42

Na  Operativno  komunikacijski center Policijske uprave Celje so v zadnjih treh  dneh  prejeli  796  klicev  občanov. 195 klicev je bilo interventnih, sedem nujnih.

Cestni promet

S  področja  cestnega  prometa policisti poročajo  o  eni  prometni nesreči s hudimi poškodbami,   šestih  z  lažjimi  in  o  trinajstih  prometnih  nesrečah  z materialno škodo.

Dvema  voznikoma,  ki  nista  izpolnjevala  pogojev  za vožnjo, so zasegli vozili.

Prometno  nesrečo  s  hudimi  poškodbami  so  v  petek,  okoli  16.30 ure, obravnavali  na  Vranskem,  v križišču za Tuhinjsko dolino, kjer je  zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo, padel 64-letni motorist.

Javni red in mir

Zaradi kršitev javnega reda in miru so ukrepali šestindvajsetkrat.

Kriminaliteta

V  Novih Lokah, na mozirskem območju, je neznani storilec pokušal vlomiti v stanovanjsko  hišo.  Lastnikom  je  škodo povzročil s poškodovanjem okna in vrat.

V  Velenju  je neznanec poskušal vlomiti v prodajalno čevljev. Lastnikom je škodo povzročil s poškodovanjem vrat.

V  Vojniku  je  neznanec  poskušal  vlomiti v osebno vozilo. Lastniku je za okoli 300 € škode povzročil z uničenjem ključavnice na vratih vozila.

Na  območju Policijske postaje Ravne na Koroškem je neznani storilec vlomil v  klet stanovanjskega bloka in ukradel kolo znamke Focus Ariba 3,9, letnik 2020,  vredno  dobrih  400  €.   Storilec je poskušal vlomiti še v sosednjo klet.

V Brezju pri Lekmarju, na območju Policijske postaje Šmarje pri Jelšah, so v  petek  obravnavali  sum  storitve  kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti.  Neznani  storilec  je  občanu  v sadovnjaku posekal 40 jablan, visokih dober meter.

V  noči  iz petka na soboto so v Štorah prijeli 43-letnega storilca, ki je poskušal  vlomiti v stanovanje stanovanjskega bloka. Storilca so pridržali in ga bodo kazensko ovadili.

V soboto zjutraj so bili obveščeni, da je neznani storilec iz odklenjenega osebnega vozila, parkiranega na Babnem, ukradel nekaj prehranskih izdelkov.

V  noči  iz  sobote  na  nedeljo je v Štorah neznanec poškodoval dve osebni vozili.

V  nedeljo  zjutraj  so  bili  obveščeni  o dveh vlomih v osebni vozili na Gomilskem.  Iz  enega  je  storilec  ukradel  denarnico  z gotovino. V obeh primerih je škodo povzročil z razbitjem stekla na oknih.

Policisti znova opozarjajo na nevarnosti travniških požarov.

V  petek  je  lastnik  zemljišča  v  Andražu nad Polzelo kuril podrastje na travniku  ob gozdu, pri čemer se  je ogenj razširil v gozd. V požaru, ki so ga  pogasili  gasilci   je zgorelo podrastje  v gozdu. Na srečo v požaru ni bil   nihče  poškodovan,   prav  tako  so  domačini  in   gasilci  s  hitro intervencijo preprečili večjo škodo.

Travniški  požar,  kjer se je ogenj s travnika razširil v gozd, so v petek obravnavali  tudi  v  Loki pri Žusmu, kjer so lastnikoma, ki sta kurila, na pomoč  pri  gašenju  takoj priskočili sosedje, gasilci pa so požar dokončno pogasili.

Travniški  požar  so  v  soboto  obravnavali v Pečici. V tem primeru se je ogenj razširil po travniku. Požar so pred prihodom gasilcev uspeli pogasiti domačini sami.

Včeraj  so  travniški  požar  obravnavali  v  Selah, na območju Policijske postaje Šentjur in v Lokovini, na območju Policijske postaje Celje.  V obeh primerih  se je ogenj razširil po bližnjih travnikih. Na srečo v nobenem primeru ni prišlo do večje škode in poškodb udeleženih.

Pri  požiganju trave in vejevja pa se nemalokrat zgodi, da ogenj uide izpod nadzora  in  ogrozi zdravje in življenje ljudi ter njihovo premoženje. Zato vse,  ki nameravajo v teh dneh v naravnem okolju kuriti policisti ponovno opozarjajo, da je v Uredbi  o  varstvu pred požarom v naravnem okolju  določeno, da je potrebno kurišče  v  naravnem  okolju  urediti  tako,  da  je  obdano  z negorljivim materialom,   da  je  območje  vsaj  meter  od zunanjega roba očiščeno vseh gorljivih  snovi,  kurišče  mora   ves  čas kurjenja nadzorovati polnoletna oseba,   po  končanem kurjenju  je ogenj  potrebno popolnoma pogasiti. Prav tako je določeno, da se ob povprečni hitrosti vetra,večji od 20 km/h ali ob sunkih  vetra  močnejših  od  40 km/h, ne sme začeti s kurjenjem oziroma je treba s kurjenjem takoj prenehati.

Glede  na  to,  da  so  pred  nami  suhi in sončni dnevi, ki jih bodo mnogi izkoristili za delo v naravi svetujejo naj bodo pri kurjenju trave, vejevja in  drugih  odpadnih  snovi  še  posebej  previdni  in   odgovorni  ter naj spoštujejo   določila  Uredbe  o varstvu pred požarom v naravnem okolju  in ostale pristojne zakonodaje.

M.T./PU Celje

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
152 queries in 0,732 seconds.