Poročilo Policijske uprave Celje: torek, 14. 1. 2020 (policisti poostreno nad voznike telefoniste, vlomi,…)


Rezultati nadzora cestnega prometa, ki so ga včeraj izvajali policisti PU Celje. Poostren nadzor nad uporabo telefonov bo trajal do 26. januarja.

Včeraj med 8. in 12. uro so policisti na območju PU Celje izvajali »ad-hoc« nadzor cestnega prometa s poudarkom nad kontrolo uporabe telefonov med vožnjo in izrekli 171 ukrepov.

Zaznali so 88 kršitev zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, 65 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov, 4 kršitve voznikov do pešcev, 14 kršitev pešcev in nekaj drugih cestno prometnih prekrškov.

Do 26. januarja bodo poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, saj uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon pa je 120 evrov.

Zakon sicer dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, vendar pa tudi prostoročno telefoniranje ni varno! Zato v policiji svetujejo, da med vožnjo ne upravljate s telefonom, ne pregledujete socialnih omrežij, si ne zapisujete opomnikov, ne brskate po spletnih straneh, ne fotografirate ali snemate, ne uporabljate telefona za navigacijo ipd., saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost!

Ostali dogodki, ki so jih včeraj obravnavali policisti PU Celje

Včeraj so sicer policisti na območju Policijske uprave Celje obravnavali 75 interventnih dogodkov. 37 s področja prometne varnosti, po 16 s področij kriminalitete ter javnega reda in miru in nekaj dogodkov z drugih področij našega dela.

Vlom v gostinski lokal – Velenje

V Velenju so obravnavali vlom v gostinski lokal. Storilec je ukradel starejši zvočnik in električni grelec.

Vlom v gradbeni zabojnik – Zreče

V Zrečah je neznani storilec vlomil v gradbeni zabojnik in ukradel več kosov električnega orodja.