Poročilo Policijske uprave Celje: torek, 18. 5. 2021 (pijani vozniki zadnje dni stalnica cest na Celjskem, včeraj prijeli tri pijane voznice,…)

18. 05. 2021 11:35

Na  Operativno  komunikacijski center Policijske uprave Celje so v zadnjih 24.  urah  prejeli 269 klicev občanov. 70 klicev je bilo interventnih, eden nujen.

17  interventnih  klicev je bilo s področja kriminalitete, trije s področja mejnih  zadev  in  tujcev, 31 s področja prometne varnosti in 11 s področja javnega reda in miru.

Cestni promet

Včeraj  so obravnavali 24 prometnih nesreč. V eni, na izvozu z avtoceste v Tepanju,  se  je  lažje  poškodoval  voznik  osebnega vozila, v katerega je zaradi vožnje s prekratko varnostno razdaljo, trčil voznik osebnega vozila. Ostale   prometne  nesreče  so  se končale z materialno škodo na vozilih in objektih.

Tudi včeraj je bila izstopajoča vožnja pod vplivom alkohola.

Na  šmarskem  območju so obravnavali prometno nesrečo, ki jo je povzročila voznica,  ki  je  vozila  pod  vplivom  alkohola  in  je  zaradi  vožnje  z neprilagojeno  hitrostjo zapeljala z vozišča. Voznica je imela v krvi nekaj manj kot promilo in pol alkohola.

V  nočnih urah so na šentjurskem obravnavali dve voznici osebnih vozil, ki sta  vozili  krepko  pod  vplivom  alkohola.  Obe sta imeli več kot promilo alkohola v krvi. V obeh primerih sledita obdolžilna predloga.

Na območju Policijske uprave Celje skorajda ni dneva, da ne bi obravnavali pijanih voznikov.

Raziskave kažejo, da je pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo  pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so  prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov.

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni  nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25- krat.

Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite če ste pili alkoholne pijače.

Policija opozarja: Prekomerna hitrost v povezavi z vožnjo pod vplivom alkohola je še vedno najpogostejši vzrok najhujših prometnih nesreč. Vse udeležence cestnega prometa pozivamo naj spoštujejo cestno prometne predpise, naj bodo pri udeležbi v cestnem prometu strpni, odgovorni in spoštljivi do drugih udeležencev.

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/6187-alkohol-ubija-najvekrat-nedolne

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/63787-hitrost-poasneje-je-varneje

Javni red in mir

Zaradi kršitev javnega reda in miru so  včeraj ukrepali trikrat.

Kriminaliteta

Včeraj,  nekaj  minut  pred  13.  uro,  so  bili obveščeni o požaru, ki je izbruhnil  v stanovanju stanovanjskega bloka v Šempetru v Savinjski dolini. Do požara je prišlo, ker se je zaradi visoke temperature vnelo olje v ponvi na  štedilniku.  Ogenj je uničil nekaj kuhinjskih elementov. Tuja krivda za nastanek požara je izključena.

V  trgovini trgovskega centra v Celju so obravnavali tatvino. Mlajši moški je ukradel mobilni telefon, vreden dobrih 800 €.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 2,462 seconds.