140 let gasilstva v Celju: predstavitev monografije in otvoritev razstave


Sredi septembra je v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje potekalo prvo dejanje v okviru praznovanja 140-letnice gasilstva v Celju, kjer so predstavili monografijo “140 let gasilstva v Celju” in odprli istoimensko razstavo. Dogodek se je slovesno pričel z igranjem Pihalne godbe Svetina.

Povezovalka programa in urednica monografije “140 let gasilstva v Celju” Andreja Videc je uvodoma pozdravila vse prisotne in k mikrofonu povabila direktorja Osrednje knjižnice Celje mag. Branka Golopevška. Slednji se je gasilcem zahvalil za nesebično pomoč v trenutkih, ko priskočijo na pomoč in izrazil veselje, ker se je prvo dejanje praznovanja pričelo v Osrednji celjski knjižnici. Prisotne sta nagovorila tudi predsednik Gasilske zveze Celje Vinko Sentočnik in poveljnik Poklicne gasilske enote Celje Janko Požežnik, čigar nagovore si lahko ogledate v spodnjih video prispevkih.

Monografijo140 let gasilstva v Celju je izdala Gasilska zveza Celje v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje. Knjiga, ki jo je v Linhartovi dvorani predstavila urednica Andreja Videc, je plod raziskovanja in zbiranja podatkov avtoric Janje Sentočnik, Danice Oštir in Janje Uršič, ki so s tem pripomogle, da zgodovina organiziranih gasilcev v Celju ne bo potonila v pozabo. Po predstavitvi knjige je sledil skupni ogled priložnostne razstave, katere avtorja sta Andreja Videc in Marijan Pušavec, bibliotekarja Domoznanskega oddelka celjske knjižnice.

Vabljeni k ogledu nagovorov Vinka Sentočnika in Janka Požežnika.

v/t/f: Egon Horvat