Brezplačno in anonimno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa B, C in HIV

27. 11. 2018 22:20

 

oddelek_za_infekcijske_bolezniV Splošni bolnišnici Celje bo Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja v sodelovanju z Oddelkom za laboratorijsko medicino letos ponovno organiziral brezplačno anonimno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa B, C in HIV.

Testiranje priporočajo posameznikom, ki se izpostavljajo intravenskemu injiciranju drog, tveganim spolnim odnosom, neprofesionalni tetovaži, prebadanju kože (piercing), neprofesionalni akupunkturi, ali pa se naključno zbodejo z okuženo injekcijsko iglo, saj so najbolj izpostavljeni možnosti okužbe z naštetimi virusi.

Okuženi so se lahko tudi tisti, ki so pred letom 1993 prejeli transfuzijo krvi, oziroma so bili izpostavljeni raznim večjim medicinskim posegom ali postopkom. Lahko pa imajo okuženega družinskega člana oz. z okuženo osebo živijo v skupnem gospodinjstvu. Pri 20–30 % okuženih način okužbe ni pojasnjen.

Posamezniki, ki bi se radi brezplačno in anonimno testirali, 30. novembra za to ne bodo potrebovali ne napotnice, ne kartice zdravstvenega zavarovanja.

Vse kar morajo storiti je, da na ta dan med 6.15 in 8.30 ter med 14.30 in 17.00 pridejo na Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja Splošne bolnišnice Celje in v oddelčni specialistični ambulanti izrazijo svojo željo po brezplačnem testiranju.

V primeru pozitivnih rezultatov bodo testirani vabljeni na nadaljnjo zdravstveno obravnavo.

Ker obolenja, ki jih povzročajo ti virusi na začetku potekajo prikrito, po mnogih letih pa privedejo do resnih zdravstvenih težav, bi s to akcijo brezplačnega anonimnega testiranja pri SBC radi pomagali pri zgodnjem odkritju okužb z omenjenimi virusi.

cubismo-klik

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
169 queries in 3,014 seconds.