Celje FOKUS 2016 – festival avtorske fotografije – zaključek festivala (video)

11. 07. 2016 06:36

DSCN0489 (Kopiraj)V knežje mesto se je vrnil festival avtorske fotografije FOKUS, ki ga vsakoletno gosti Celjski mladinski center. Bistvo je v tem, da je fotografija več kot le dober selfie.

FOKUS že devet let let zapored v mesto ob Savinji privablja fotografe najrazličnejših generacij z različnim predznanjem. Na festivalu poudarjajo pomen sodobne avtorske fotografije v sodobnem času, ki je preplavljen z raznovrstnimi podobami in ljudje fotografirajo vsepovprek. Jedro festivala ostaja fotografska delavnica Celje FOKUS, ki je namenjena tako ljubiteljem fotografije, ki so na začetku fotografske poti, kot tistim, ki že obvladajo tehnično znanje in želijo v sodelovanju z uglednimi mentorji ustvariti kakovostno fotografsko zgodbo. Festival poleg osrednje delavnice sooblikujejo še fotografske razstave, FOKUS-ovi pogovori, spremljevalni program in zaključni večer.

DSCN0494 (Kopiraj)

Letošnji festival je potekal med 1. in 9. julijem, fotografska delavnica pa se je začela četrti dan festivala. Delo na delavnici je bilo razdeljeno na štiri module, ki jih vodijo ugledni mentorji iz fotografskega sveta, med njimi so prejemniki najprestižnejših svetovnih fotografskih nagrad. S tem udeležencem omogočajo, da jim mentorji individualno namenijo svoj čas, da se razvijajo v manjših skupinah in nadgradijo svoje fotografsko znanje. Modul izberejo glede na to, katero področje dela jih zanima.

DSCN0495 (Kopiraj) DSCN0493 (Kopiraj)Vsa leta, od kar pripravljajo fotografsko delavnico Celje FOKUS, v ospredje bolj kot tehnično znanje postavljajo ustvarjanje fotografskih podob. Poleg delavnice se v tem času zvrstijo še razstave, tematski pogovori, intervencije v prostoru, predvsem pa prijetna fotografska druženja. Dogajanje ponuja edinstveno druženje za fotografe, festival pa pokaže trende na področju ustvarjanja, avtorske fotografije na različnih področjih.

Udeleženci festivala so se lahko udeležili kakovostne fotografske delavnice CELJE FOKUS, fotografske razstave, FOKUS-ovih pogovorov, spremljevalnega programa (v središču Celja lahko obiskovalci doživijo Camero Obscuro, s  katero širšo javnost ozaveščamo o principu delovanja vseh sodobnih fotoaparatov) in zaključnega večera.

Slednjega, ki je potekal v petek zvečer za kavarno Celjskega mladinskega centra, smo se udeležili tudi mi. Sklepno dejanje je obsegalo projekcijo fotografij, ki so jih v Celju ustvarili udeleženci fotografske delavnice Celje FOKUS. Sproščeno vzdušje je ponujalo odlično priložnost za druženje z mentorji in udeleženci,  ustvarjalci festivala in vsemi ostalimi obiskovalci skozi prizmo umetnosti. Projekcija je zajela celotno dogajanje festivala avtorske fotografije, ob tej priložnosti pa smo pred objektiv povabili Sašo Nemec, eno izmed udeleženk Celje FOKUS-a 2016, ki nam je zaupala nekaj več o samem festivalu.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
187 queries in 0,695 seconds.