Celje se želi po Laškem kolesarsko povezati še s Štorami, Šentjurjem, Vojnikom in Žalcem


Mestna občina Celje skupaj z Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI) v duhu razvoja trajnostne mobilnosti načrtuje ureditev kolesarskih povezav med sosednjimi občinami. Mesto Celje, ki je z novo kolesarsko povezavo že povezano z občino Laško, se želi na tak način povezati tudi z občinami Vojnik, Žalec, Štore in Šentjur.

Je pa, kot obrazložijo na Mestni občini Celje, vzpostavitev kolesarskih povezav z vsemi sosednjimi občinami dokaj kompleksen projekt, saj je izvedba projekta v prvi vrsti pogojena z voljo lastnikom zemljišč na trasi. “Za vse omenjene trase je že izdelana projektna dokumentacija. Kolesarska povezava proti Šentjurju se bo  v kratkem začela graditi, na trasi Celje – Vojnik – Dobrna pa žal še nismo pridobili soglasij vseh lastnikov zemljišč, zato je ta trenutek nemogoče napovedati, kdaj se bo gradnja začela. Želimo si, da bi se lastniki zemljišč hitreje odzivali, saj gre za projekt, ki bo omogočal varno in prijetno kolesarjenje. Vožnja s kolesom po prometnih cestah je namreč resnično nevarna, še posebej za otroke, ki v prometu še nimajo veliko izkušenj,” obrazložijo na občini.

Na Mestni občini Celje sicer verjamejo, da bodo z odprtim dialogom prispevali k hitrejšemu pridobivanju soglasij, ki so pogoj za začetek izvedbe projekta. Skupaj z DRSI tako že načrtujejo sestanek, na katerem bodo krajanom predstavili potek kolesarske povezave in načrte Mestne občine Celje na področju trajnostne mobilnosti. “Želimo si, da bi bili tudi tisti lastniki zemljišč, ki zdaj še oklevajo, po pogovoru razumevajoči in naklonjeni projektu. Država je namreč zagotovila, da se bodo gradbena dela začela takoj, ko bodo pridobljena vsa potrebna zemljišča,” zaključijo.

R. Č.