Celje z okolico vse bolj priljubljena destinacija za turiste


Stari grad je najbolj priljubljena turistična točka.
Stari grad je najbolj priljubljena turistična točka.

Celje, ki ga ne imenujemo zaman knežje mesto, je zanimivo mesto iz zgodovinskega vidika, ki se lahko pohvali z bogato kulturno ponudbo. Slednja vsako leto privabi veliko število turistov – tako domačih kot tujih.

Celje z okolico je vedno bolj priljubljena turistična destinacija

Celje s svojo podobo združuje antično in srednjeveško dediščino z modernim urbanim okoljem. Ohranjene tlakovane rimske ulice, mogočne grajske stavbe in ostanki srednjeveškega obzidja v mestnem jedru pričajo o njegovi bogati zgodovini, ki sega v čas Keltov in Rimljanov. Poleg izjemne zgodovine, je Celje tudi kulturno zelo močno mesto, saj premore številne muzeje in galerije, kar dodatno popestrijo številne kulturne prireditve.

Lokalna turistična organizacija se imenuje Zavod za turizem Celeia Celje, v zavodu pa deluje tudi Turistično informacijski center (TIC). Že lansko turistično sezono so označili kot zadovoljivo, najbolj pa jih je pozitivno presenetil dnevni obisk v decembru, ko so izvajali program Pravljično Celje.

Najbolj priljubljena turistična destinacija v Celju je zagotovo Stari grad, sledijo pa mu še Pokrajinski muzej Celje z okolico, Šmartinsko jezero, staro mestno jedro in Celjska koča s pustolovskim parkom. Celje z okolico, ki premore razgiban in zanimiv teren, je priljubljena točka tudi za kolesarje in pohodnike. Ko si slednji zaželijo sprostitve, pa lahko enostavno uživajo ob čudovitem razgledu, ki lahko marsikoga popelje nazaj v antične čase.

Savinjska regija je po številu nočitev v Sloveniji na 3. mestu

Knežje mesto upravičeno beleži porast nočitev.
Knežje mesto upravičeno beleži porast nočitev.
Celje ne navdušuje zgolj s svojo lepoto, temveč je tudi kulturno in zabavno bogato mesto.
Celje ne navdušuje zgolj s svojo lepoto, temveč je tudi kulturno in zabavno bogato mesto.

Urša Dorn, svetovalka za turizem pri Zavodu Celeia Celje, je ob tej priložnosti povedala, da turistična statistika za leto 2016 za mestno občino Celje izkazuje pozitivne in optimistične trende za prvo polovico leta. V primerjavi z letom 2015, so od januarja do aprila letos dosegli porast v številu nočitev.

Trend rasti v številu nočitev, ki zajema skoraj 30 % oz. 51.765 ustvarjenih nočitev, je bilo zaznati že v letu 2015, predvidevajo pa, da bodo letošnje nočitve primerljive z lanskim letom.

Savinjska regija je sicer po številu prenočitev v Sloveniji na 3. mestu, saj vsaj za eno noč v knežjem mestu ostane 13,3 odstotkov turistov. Največ od teh si prenočišče poišče v hotelu Evropa, sledijo hotel Celeia, hostel Celjskega mladinskega centra, hotel Celjska koča, hotel Grande superior, hotel Faraon, gostišče Hochkraut in Georges hostel.

TIC Center je sicer v prvi polovici leta zabeležil 60 % domačih obiskovalcev in 40 % tujih. Stari grad Celje pa je obiskalo 40 % domačih obiskovalcev in 60 % tujih. Pri tem prevladujejo državljani Italije, Nemčije, Avstrije in obiskovalci iz nekdanje Jugoslavije. Velik porast obiskovalcev beležijo iz držav Velika Britanija, Rusija, Češka, Španija, Belgija, Nizozemska, Francija.

Porast dnevnih obiskovalcev

Šmartinsko jezero z okolico je odlično mesto za počitek ali rekreacijo.
Šmartinsko jezero z okolico je odlično mesto za počitek ali rekreacijo.
Živahen mestni utrip bo navdušil še tako zahtevne turiste.
Živahen mestni utrip bo navdušil še tako zahtevne turiste.

Poleg tega v Celju opažajo tudi porast dnevnih obiskovalcev, tako na Starem gradu Celje kot tudi v samem mestnem jedru, na Celjski koči in Šmartinskem jezeru.

Na Zavodu Celeia Celje menijo, da je k temu precej pripomoglo vodenje projekta RDO DEŽELA CELJSKA in promocija mesta CELJE skozi ta projekt, saj so stkali pomembne poslovne vezi, predvsem z zdravilišči, ki v naši destinaciji ustvarjajo letno čez 1 mlijon nočitev.

Njihovi gostje zelo radi prihajajo na dnevne ali poldnevne izlete v Celje. Poleg teh gostov opažajo vedno več posameznikov, ki so na daljših potovanjih po Evropi (7-14 dni) in obiščejo mesto Celje.

DEŽELA CELJSKA sicer obsega 21 sosednjih občin in po površini meri 1.598 kvadratnih kilometrov. Dežela je bogata s kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi kot tudi s številnimi naravnimi danostmi. Ravno zaradi tega gre za pravi turistični biser.

Poletje pa v Celje privabi še dodatno število turistov, predvsem zaradi programa Poletje v Celju. Sam program nas je že junija začel razvajati z izjemno razgibanim programom, v katerem lahko prav vsak najde nekaj zase. To vedno bolj prepoznavajo turisti, ki se pogosto udeležijo katerega od atraktivnih koncertov, zanimivih razstav, športnih dogodkov … ali pa se enostavno prepustijo mestnemu utripu, ki brez dvoma očara vsakogar.