Celjska drevesna hiša nominirana za nagrado Piranesi 2015


drevesna hisa celje 2015Septembra odprta edinstvena drevesna hiša v Mestnem gozdu Celje se je uvrstila med nominirance za mednarodno arhitekturno nagrado Piranesi 2015. Nagrada Piranesi nagrajuje najboljše arhitekturne realizacije, nastale v zadnjih dveh letih na območju centralne Evrope.

Edinstveno drevesno hišo v Sloveniji je MOC v sodelovanju s celjsko enoto Zavoda za gozdove Slovenije v sklopu projekta Gozdovi za mesta – GREEN4GREY postavila so poleg gozdnega otroškega igrišča, novih gozdnih učnih poti, trim steze z desetimi telovadnimi napravami in manjšega odra in novih klopi za počitek.

Hiša je v celoti je narejena iz duglazije, lesa iz mestnega gozda ter zasnovana kot manjši informativni in izobraževalni center mestnega gozda za šolske skupine in druge obiskovalce gozda.

Največja drevesna hiša v Sloveniji, ki jo je projektiral Atelje Ostan Pavlin, je bila izbrana med pet najboljših slovenskih realizacij v zadnjih dveh letih, zato bo projekt to soboto, 21. novembra, v Piranu prikazan na mednarodni razstavi vseh nacionalnih selekcij. Med vsemi razstavljenimi projekti bo mednarodna žirija izbrala najboljšega za nagrado Piranesi.

Sodelujoče dežele so Avstrija, Češka, Grčija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Slovaška in Slovenija. Sodelujoče fakultete so Ljubljana, Maribor, Zagreb, Split, Trst, Pescara, Gradec, Dunaj in Budimpešta ter letos tudi Architectural Association School of Architecture, London. Arhitekti naštetih držav se lahko prijavijo za nagrado Piranesi preko nacionalnih selektorjev. Vsak nacionalni selektor izbere 5 realiziranih arhitekturnih del, zgrajenih v zadnjih dveh letih.