Celjski diabetiki pohajkovali po avstrijskem Štajerskem


Člani Društva diabetikov Celje so minuli vikend raziskovali lepote avstrijske Štajerske. Po izletu jih je vodila  Tatjana Kotnik, ki je tudi pripravila celoten program.

Izlet se je začel v zgodnjih jutranjih urah, prvi postanek pa je sledil na Šentilju, kjer so se člani društva okrepčali s kavico in dobrotami, ki jih za izlet vedno pripravi članica Tatjana Košir.

“Veliko zanimivosti smo izvedeli med potjo. Sončno dopoldne pa je bilo prav prijetno in lepo je bilo gledat zanimivosti, ki smo jih videli ob poti, a vožnja po lokalni cesti do našega cilja je bila sploh čudovita. Prekrasna narava, zanimive vasi, povsod okrog pa nasadi sadja,urejena okolica hiš in še vedno polno cvetja. Prvi dopoldanski cilj je bil obisk kmetije, ki ima v svoji obdelavi kar 50.000 jablan. hrušk, češenj, pa vse do malin,” pripoveduje Jožica Subotič. Na kmetiji so si celjski diabetiki ogledali še prostore za žganjekuho, trgovino z vsemi njihovimi domačimi izdelki, deležni pa so bili tudi degustacije dobrot kmetije.

Izlet so nadaljevali po »jabolčni in cvetlični cesti« mimo čudovite gorske vasice Poellauberg, kjer so si ogledali romarsko cerkev. “Poleg čudovite cerkve, do katere so pred leti uredili tudi dostop za invalide, nas je navdušila tudi zgodovina cerkve, ki stoji na 930 m nadmorske višine in nudi čudovit pogled na dolino in vse do Pohorja,” pove Subotičeva.

Po kosilu in daljšem klepetu so izletniki obiskali še svečarno nekdanje smučarke, ki je na tekmah prijateljevala z Matejo Svet. Za zaključek pa so se ustavili še v Bad Blumau, kjer stoji čudovit hotel, grajen po zamisli arhitekta Fridricha Stowasserja, ki je svoj priimek ponemčil in se preimenoval v Fridricha Hundertwasserja. V lepem hotelskem parku, barvitem v Hundertwasser stilu, je gradnjo nadziral Robert Rogner po katerem se zdravilišče tudi imenuje. “Po ogledu smo pojedli  še štrudel, ki ga je spekla članica društva Milka. Na poti domov smo zaploskali še predstavitvi novi predsednici društva Brigiti Pavčnik in tudi vodički Tatjani Kotnik. Tako lep in zanimiv izlet je bil, da smo si obljubili, da ponovimo tako druženje tudi naslednje leto,” je ob koncu še dejala Jožica Subotič.