Celjski gobarji pripravili že 6. gobarski vikend na Celjski koči (foto in video)


Minuli konec tedna je na Celjski koči v okviru prireditve “Gobarski dnevi na Celjski koči” potekal že 6. gobarski vikend v organizaciji Gobarskega društva Bisernica iz Celja. Obiskovalci so si lahko ogledali razstavo več kot 130 užitnih, pogojno užitnih in strupenih gob, ki jih najdemo v gozdovih in na ostalih rastiščih na našem območju.

Večina ljudi, ki seveda niso gobarji oz. poznavalci gob, so se zagotovo srečali ali vsaj slišali za gobe jurčke, lisičke ali marele. Omenjene gobe poznamo domala vsi, številne druge gobe, tako užitne kot neužitne, pa je bilo minuli konec tedna mogoče videti in se o njih poučiti na razstavi gob v okviru tradicionalne prireditve na Celjski koči. Gobarsko društvo Bisernica iz Celja je pripravilo že 6. gobarsko razstavo ter zabavne animacije na temo prepoznavanja gob. Pozabili niso niti na otroke, za katere so pripravili posebne zabavne športne animacije.

Gobarsko društvo Bisernica je bilo ustanovljeno že leta 1964, torej bo leta 2014 praznovalo svojo 50-letnico in velja za drugo najstarejše gobarsko društvo v Sloveniji. Osnovno poslanstvo je izobraževanje članstva in širšega prebivalstva o gobah, nevarnostih pri nabiranju gob, zakonskih predpisih o gobah, pravilnem nabiranju gob in nasploh o vsem, kar se tiče gob. Program društva obsega od 6 do 8 strokovnih ekskurzij in 1 do 2 razstavi gob na leto. Društvo šteje trenutno preko 60 članov. Želijo si, da bi se jim pridružilo še več “gobarjev”, ki si želijo izpopolniti svoje znanje in se naučiti še več vrst gob, ki jih bodo lahko nabirali varno in zanesljivo, brez bojazni, da bi se zastrupili.

Predsednica Gobarskega društva Bisernica Ana Ivanovič je obiskovalcem posredovala zanimive in predvsem koristne napotke o gobarjenju.

V okviru prireditve, ki združuje slovenske gobarje, ljubitelje narave in dobre kuhinje, je potekalo tudi tekmovanje “gobar-gurman”, na katerem so se posamezne ekipe med sabo pomerile v pripravi gobovih jedi “na žlico”. Gobarski vikend se je pričel v soboto opoldne z razstavo gob, kjer so bili na voljo številni strokovnjaki s področja gobarstva. Kmalu je sledilo tekmovanje v prepoznavanju gob ter gobarske igrarije, otroške zabavne animacije. V nedeljo se je razstava gob pričela zgodaj dopoldne, ob 10h se je pričelo tekmovanje v kuhanju gobove enolončnice. Po ocenjevanju komisije in razglasitvi zmagovalcev je sledilo gobarsko druženje, ves čas pa je s številnimi animacijami in igrarijami bilo poskrbljeno za najmlajše.

Razstava več kot 130 užitnih, pogojno užitnih in strupenih gob.

Tekmovanje “gobar-gurman” je potekalo na terasi hotela, posamezne tekmovalne ekipe so imele na razpolago plinski kuhalnik in pripravljalno mizo. Ostalo kuharsko opremo in sestavine so tekmovalci prinesli s seboj. Ekipo so lahko sestavljali največ trije člani. Tekmovalna žirija, ki so jo sestavljali trije kuharski strokovnjaki in poznavalci gobovih jedi, je ocenjevala po treh kriterijih: okusu, izgledu in inovativnosti recepta. Najboljše tri ekipe so za najboljše jedi poleg priznanja, glinenih posodic za juho ter številnih praktičnih nagrad, prejele tudi vrednostne bone za storitve na Celjski koči.

Vse pripravljene jedi so lahko po simbolični ceni poskusili obiskovalci. Zbrani denar so prejeli tekmovalci kot nadomestilo za porabljene sestavine in trud, vsi udeleženci so prejeli praktična darila sponzorjev.

Vabljeni k ogledu fotografij, ki smo jih posneli na sobotni razstavi. Nekaj odgovorov na vprašanja o gobah in gobarstvu pa je podal tudi determinator v društvu Bisernica Jozo Kelavič. Slednje si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=248]

v/t/f: eH