Celjski gorski reševalci do nove reševalne opreme, Mestna tržnica Celje in Zbirni center Bukovžlak pa z novima defibrilatorjema


celjski-gorski-resevalci-bodo-odslej-pri-opravljanju-svojega-poslanstva-se-varnejsi-na-sliki-z-direktorico-oe-celje-zavarovalnice-triglav-alenko-novak-1
Celjski gorski reševalci

Gorska reševalna služba postaja Celje bo odslej pri svojem delu še hitrejši in učinkovitejši, hkrati pa tudi bolj varna. Pod okriljem tradicionalne novoletne preventivne akcije Za boljši jutri so se namreč reševalci razveselili nove lavinske reševalne opreme, s katero bodo lahko že to zimo pomagali morebitnim ponesrečencem v Kamniško-Savinjskih Alpah.

V sklopu iste akcije bosta nova defibrilatorja nameščena tudi na Mestni tržnici Celje in na vstopni točki Zbirnega centra Bukovžlak, ki obratuje v sklopu Regionalnega centra za ravnanje z odpadki.

Namen akcije Za boljši jutri je omogočanje lokalni skupnosti najboljšo oskrbo za pravočasno prepoznavanje in reševanje zdravstvenih težav ter povečati možnosti preživetja ob zastoju srca.

»Praktično ne mine leto, ko se na našem področju ne bi zgodila kakšna nesreča zaradi snežnega plazu. Takrat moramo biti reševalci še posebno previdni pri dostopu do mesta nesreče, kot tudi pri sami evakuaciji ponesrečenca. Sodobna lavinska oprema, kot je na primer ABS lavinski nahrbtnik, nas ščiti v primeru ponovne sprožitve plazu, saj nas obdrži na površini. Z novo digitalno lavinsko žolno pa lahko hitreje poiščemo več zasutih ljudi. Le tisti, ki jih pravočasno najdemo in odkopljemo iz snega, imajo možnost preživetja,« je pomen nove opreme za reševalce opisal Aleš Kovač, predsednik Društva gorskih reševalcev postaje Celje. Člani društva pokrivajo po površini enega največjih delov Slovenije, ki sega vse od Rogaške Slatine na jugu do Logarske doline na severu.

Varnost (je) na prvem mestu
v-druzbi-za-ravnanje-z-odpadki-simbio-bodo-sredstva-namenili-za-nakup-dveh-defibrilatorjev-1
Simbio bo sredstva namenil za nakup defibrilatorjev

Napore in požrtvovalnost celjskih gorskih reševalcev so letos prepoznali tudi organizatorji akcije Za boljši Jutri, ki v podporo različnim preventivnim projektom deluje že šesto leto zapored, in tako del sredstev namenili za nakup nove opreme Gorske reševalne službe postaje Celje. V sklopu akcije je bilo v letošnjem letu Gorski reševalni zvezi Slovenije podeljenih tudi že 30 GPS naprav.

Podpore pa so se letos razveselili tudi v družbi za ravnanje z odpadki Simbio. S pomočjo dobljenih sredstev akcije bodo kupili dva defibrilatorja, ki bosta 24 ur na dan na voljo na Mestni tržnici Celje in na vstopni točki Zbirnega centra Bukovžlak, ki obratuje v sklopu Regionalnega centra za ravnanje z odpadki, do konca oktobra letos pa ga je obiskalo že 56.000 ljudi.

»Obiskovalci Mestne tržnice in uporabniki Zbirnega centra Bukovžlak se bodo odslej počutili še bolj varne in brez skrbi. V kritičnih trenutkih nenadnega srčnega zastoja bodo lahko hitro deležni pomoči oziroma tudi sami priskočili na pomoč,« je povedal direktor družbe Simbio mag. Marko Zidanšek.

Hitra pomoč ob zastojih srca

Sredstva za nakup defibrilatorja, v skopu akcije Za boljši jutri, prispeva največja slovenska zavarovalnica Triglav. Da bi defibrilatorji lahko služili svojemu namenu, pa jih treba znati uporabljati. Kako postopati ob oživljanjem z AED vam prikazuje spodnji video: