Vsi letošnji trojčki prihajajo s Celjskega


V Sloveniji se je v zadnjih tridesetih letih rodilo 450 trojčkov. Povprečno pa v Sloveniji letno beležimo tri rojstva trojčkov na leto.

Letos obe dve družini, ki sta se razveselili trojnega veselja prihajata s Celjskega. V začetku letošnjega poletja so se trojčice Isidora, Sofija in Nadja rodile celjski družini Radosavljević, avgusta pa še tercet fantkov Marcel, Domen in Enej družini Topolovec iz Šentjurja.

Verjetnost za naravno zanositev s trojčki znaša približno 1:8000.

»Do 12. tedna sva bila z ženo prepričana, da bova dobila dvojčke. Potem pa je na ultrazvoku sledilo presenečenje, saj smo opazili še tretjo deklico, ki se je do takrat skrivala,« je povedal oče prvih letošnjih trojčkov, Vladica Radosavljević.

Ker je šlo za rizično nosečnost, so se trojčice rodile predčasno, s carskim rezom v 33. tednu, v Ljubljanski porodnišnici. »Sofija je tehtala 1700 g in je merila 39 cm, Isidora 1650 g in 40 cm, Nadja pa 1960 g in 41 cm. Dva tedna so bivale v porodnišnici, kjer je bilo osebje izjemno prijazno, polno razumevanja in podpore,« se spominja oče in dodaja, da sedaj “Z ženo ne veva, kakšno je življenje z enim otrokom, ko namreč poskrbiva za enega, je že na vrsti drugi in tako se nenehno vrtimo v krogu. Nikoli nam ni dolgčas. Je naporno, ampak ni večje sreče in radosti od najinih treh src.”

Po podatkih statističnega urada smo v Sloveniji v zadnjih treh desetletjih zabeležili 150 porodov trojčkov ter šest porodov četverčkov. Rekordni sta bili leti 1993 in 1995, ko je bilo porodov trojčkov 12. Tri leta zapored, med leti 1998, 1999 in 2000, pa so se trojčki rodili kar sedemkrat. Pri nas število večplodnih nosečnosti skozi čas niha: lansko leto so se trojčki rodil enkrat, sicer v zadnjem desetletju beležimo povprečno 3 porode trojčkov letno.

Ker pa trojno veselje prinaša trojne obveznosti, tudi finančne, so v znanem slovenskem podjetju za proizvodnjo pijač letos začeli z akcijo, s katero bodo priskočili na pomoč vsem staršem, ki v letu 2018 pričakujejo trojčke in jim podarili voziček in avtosedeže za njihove male nadobudneže.

Več o projektu in možnostih prijave za voziček na: www.trojcki.si.

ocka-trojcki-vozicek

A.D.