Celjski vozniki najbolj nevarno čez železniško progo, izpit bi opravila zgolj tretjina

10. 10. 2020 07:49

Kakšni vozniki so v različnih slovenskih regijah, se je nedavno 22 dolgoletnih voznikov po celjskih cestah ponovno zapeljalo z učiteljem vožnje in preverjalo svojo vozniško pripravljenost še v praksi.

Lani so se celjski vozniki odrezali najbolje. In kako so se odrezali letos?

22 dolgoletnih voznikov se je v Celju ponovno odpravilo na izpitno vožnjo

Kako vozijo Celjani, je raziskovala že lanska turneja mobilnosti, ki je potekala po desetih večjih slovenskih mestih in raziskovala vozne sposobnosti slovenskih voznikov. Celjski vozniki so se takrat v primerjavi z ostalimi odrezali zelo dobro, saj so bili po pokazanih vozniških spretnostih na simulatorju zmagovalci deseterice.

»Z vožnjo na simulatorju bi lani vozniški izpit opravila približno polovica celjskih voznikov, kar je bilo precej bolje od slovenskega povprečja. Letos smo akcijo iz okolja simulatorja preselili na ceste. Prav tovrstno obnavljanje vozniškega znanja dolgoletnih voznikov je namreč korak k varnejšim cestam za vse,« je povod za akcijo Ponovno na izpitno vožnjo opisala Alenka Novak, direktorica območne enote Celje Zavarovalnice Triglav.

Večina voznikov izpita ne bi opravila

Rezultati ponovitve izpitnih voženj po celjskih cestah so pokazali, da bi od vseh voznikov uspešno opravili izpitno vožnjo (samo) štirje oziroma manj kot tretjina. Največ preglavic je po besedah učiteljev vožnje voznikom povzročala vožnja čez železniški prehod v Medlogu na Ljubljanski ulici v smeri proti centru mesta, kjer skoraj polovica voznikov ob dvignjeni zapornici ni pogledala ne desno ne levo, niti niso zmanjšali hitrosti.

Približno petina voznikov pa se ni ustrezno vključila oz. izključila z avtoceste, kar je zaradi hitrosti, ki jih dosegamo na avtocesti, posebej problematično. Vsak tretji voznik na ponovitvi izpitne vožnje je imel tudi težave z mrtvim kotom, kar je bilo v primeru vožnje v Celju ogrožajoče zlasti za kolesarje.

Priložnost za spreminjanje vozniških navad

Čeprav je bila na ponovitvi izpitne vožnje v Celju uspešna le slaba tretjina voznikov, pa je bila končna ocena učiteljev vožnje kljub temu spodbudna. Usmerjena je k zavedanju, da je trenutek za volanom, ko voznik napako naredi, hkrati tudi najboljša priložnost, da je na napako opozorjen. Tako ima takoj priložnost spremeniti svojo vozniško navado.

Učitelji vožnje so ob tem poudarili, da opravljen izpit ni edini del izkušnje: »Nekaj je formalno opravljen izpit, drugo pa je DNK voznika, ki ga pravzaprav s to akcijo poskušamo spremeniti. Torej, ali smo se pripravljeni spremeniti, sprejeti nove tehnologije, nove prometne zanke. V Celju je še posebej izstopala vožnja preko železniške proge, kjer je treba vedno poskrbeti za varnost. Tudi če so zapornice dvignjene, vedno preverite, ali je prehod prost. Lahko je zmanjkalo električne energije ali je prisotna mehanska okvara in je zato zapornica dvignjena. Na nivojskih prehodih lahko za svojo varnost poskrbite le sami,« je opozoril Manuel Pungertnik, vodja ekipe učiteljev vožnje AMZS, ki potuje po slovenskih mestih v okviru akcije Ponovno na izpitno vožnjo.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
146 queries in 0,792 seconds.