Celjski župan prejel častno medaljo nemškega partnerskega mesta Singen

31. 05. 2022 06:15

S slovesnostjo, katere osrednji del je bila koprodukcija Plesnega foruma Celje in dveh singenskih glasbenih šol, so minulo soboto tudi v Nemčiji obeležili 30 let odličnega partnerstva in prijateljstva med Celjem in Singnom. Nadžupan nemškega mesta Singen Bernd Häusler je županu Mestne občine Celje Bojanu Šrotu podelil častno medaljo za vidne zasluge pri razvoju partnerstva med mestoma. Prva slovesnost ob 30. obletnici je bila leta 2019 v Celju, ko sta župana v celjskem mestnem parku posadila lipo.

Od leta 1989, ko je bila prvič podpisana partnerska pogodba, je iskreno prijateljstvo povezalo mnogo prebivalcev obeh mest, ki sodelujejo predvsem na področju kulture, šolstva, rdečega križa in gasilstva. Še posebej pomembno je, da so se trdne prijateljske vezi stkale tudi med mladimi. Mednarodnih izmenjav se je doslej udeležilo že okoli 800 dijakov iz Celja in Singna, ki bodo zagotovo nadaljevali tradicijo in dobro sodelovanje na različnih področjih še nadgradili.

Na mladih je temeljila tudi koprodukcija Plesnega foruma Celje in dveh singenskih glasbenih šol. Premierno so uprizorili plesno – glasbeno pravljico Lunina čarobna flavtica. Celjska premiera čudovite predstave bo v sredo, 8. junija, ob 19-ih v Celjskem domu.

Na slovesnosti je zapel tudi Moški pevski zbor Singen, ki že od vsega začetka goji trdne prijateljske vezi s Komornim moškim zborom Celje. Tako so partnerstvo proslavili s čudovitim medgeneracijskim sožitjem.

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je ob prejemu častne medalje mesta Singen med drugim povedal: »Ganjen sem in presenečen. Ta medalja bo vedno imela posebno mesto v mojem srcu. Iskreno vesel in ponosen sem, da sem prisoten na tem veličastnem dogodku. Prijateljstvo s Singnom je nekaj posebnega, nikoli ne bom pozabil nesebične pomoči, ki so nam jo nudili ob katastrofalnih poplavah v letu 1998, ko so nam pomagali s finančnimi sredstvi za poplavljen vrtec. Vedno znova smo tukaj sprejeti z odprtimi rokami in gostje iz Singna so v Celju vedno dobrodošli. Verjamem, da bo naše partnerstvo tudi v prihodnje trdno in raznoliko.«

Nadžupan mesta Singen Bernd Häusler: »Že 30 let je temelj tega partnerstva Moški pevski zbor Singen skupaj Komornim moškim zborom Celje. Kultura je temelj našega partnerstva. Brez mladih bi se to partnerstvo enkrat končalo. Verjamem, da s takšnimi sodelovanji nastajajo prijateljstva, ki bodo gradila partnerstvo v prihodnje. Izmenjava med našo »Hohentwiel – Gewerbeschule« in Šolskim centrom Celje traja že leta, želimo si tudi, da bi vzpostavili več sodelovanja na športnem področju, ampak so celjski športniki vedno precej boljši od naših (smeh, op. a.).«

Delegacija iz Celja se je srečala z dolgoletnim nadžupanom Berndom Häuslerjem, županjo Ute Seifried, njunimi sodelavci iz mestne uprave, ki skrbijo za mednarodno sodelovanje, ter z gospodoma, ki sta od vsega začetka gradila prijateljstvo med Celjem in Singnom, Gerhardom Bumillerjem in Manfredom Fluckom. Ob ogledu mesta je bila delegacija iz Celja navdušena, kako se Singen hitro razvija ter da se pri ureditvi mesta radi zgledujejo po Celju. V bližnji prihodnosti bodo po celjskem modelu vzpostavili javni sistem izposoje koles. (A.H.)

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 1,265 seconds.