Dogajanje ob prazniku Marijinega vnebovzetja na Celjskem


Bliža se vsakoletni praznik Marijinega vnebovzetja, v okviru katerega se marsikje odvijejo razni dogodki. V nadaljevanju preverite, kje se bo mogoče v naših krajih udeležiti prazničnih slavij.

V Župniji Celje – sv. Danijel bo praznično dogajanje v Marijini cerkvi v centru mesta, kjer se bo odvilo žegnanje. Tam bodo maše že dan pred praznikom ob 19. uri, na sam praznik pa zjutraj ob 9. uri in zvečer ponovno ob 19. uri. Na dan praznika bodo maše v stolnici ob 7.30, 10. uri in 11.30.

V Župniji Celje Sveti Duh se bo dogajanje prav tako začelo v ponedeljek, na dan pred praznikom. Ob 20. uri bo nastopila sveta maša, kateri bo sledila procesija z Marijinim kipom in lučkami. Na praznični dan bodo imeli maše ob 8., 10. in ob 19. uri.

Župnija Celje . sv. Cecilija bo jutranjo sveto mašo na praznični dan v župnijski cerkvi priredila ob 8. uri, sledi še ena ob 9.30 in kasneje ob 18. uri še zadnja. prav tako bo sveta maša ob 11. uri v Tremarjih in ob 16. uri še v cerkvi sv. Miklavža nad Celjem.

V Domu sv. Jožefa Celje bodo maši na prazničen dan priredili ob 8. in 10. uri.

Praznik bodo s slavji pričakali v romarskem središču v Petrovčah. V ponedeljek, 14. avgusta bodo ob 19.30 večernice, sledi sveta maša in procesija z Marijinim kipom in lučkami. Na dan praznika bodo maše ob 6.30, 8. in 10. uri, ko bo maševal Izidor Pečovnik. Ob 12. uri se bo odvila še maša za bolne in ostarele, ob 18. koncert skupine Dominik, slavje pa se bo zaključilo z zadnjo mašo ob 19. uri, ko bo maševal Martin Golob.

Nadžupnija Laško bo na dan Marijinega vnebovzetja svete maše pripravila ob 7., 9. in 10.30 uri. Zadnja maša se bo odvila v naselju Marija Gradec.

Na dan praznika se bo v Župniji Zreče prva maša odvila ob 7. uri v Zrečah, sledila bo ob 8.30 v Stranicah in še ob 10. uri na Brinjevi Gori, kjer bo prav tako posvetitev domovine Slovenije Mariji in blagoslov cvetja ter zdravilnih zelišč.

Mnogo dogodkov se bo v okviru praznika odvilo na bližnjem Kozjanskem

Praznično vzdušje in napovedano toplo ter sončno vreme sta kot nalašč, da letos ob Marijinem vnebovzetju obiščete kakšen dogodek tudi izven vašega kraja. Na bližnjem Kozjanskem vsako leto ob tej priložnosti organizira mnogo različnih dogodkov, ki se bodo odvili tudi letos.

Baročna cerkev na Sladki Gori

V občini Šmarje pri Jelšah s slavjem pričnejo že par dni prej. Svete maše in razne procesije se bodo v okviru praznovanja odvile na Sladki Gori, Tinskem, v samem Šmarju pri Jelšah in pri cerkvi sv. Roka, ki s s svojo kalvarijo ponuja odličen razgled na Šmarje.

Veliko praznovanje praznika bodo kot vsako leto priredili tudi v Olimju, kjer se bo po veliki procesiji odvila sveta maša, ki jo bo daroval celjski škof ordinarij msgr. dr. Maksimiljan Matjaž. V Kozjem bodo ob sveti maši praznik popestrili s tržnico, kjer se bodo predstavili lokalni ponudniki z domačimi dobrotami. Veliko slavje bo prav tako v cerkvi Svetogorske Matere Božje na Svetih Gorah nad Bistrico ob Sotli.

Praznična slavja bodo pripravili tudi marsikje drugje. Za natančnejše podatke o dogajanju na Kozjanskem kliknite tukaj.