Dom sv. Jožef odprl vrata za obiskovalce (foto in video)

23. 05. 2013 13:37

V začetku tedna so na igrišču pri Domu sv. Jožefa organizirali dan odprtih vrat in s prireditvijo počastili spomin na 20. maj 2008, ko se je v dom za varstvo starejših vselila prva stanovalka. Varstvo starejših je najmlajša dejavnost v Domu sv. Jožef in se medsebojno prepleta z duhovno-prosvetno dejavnostjo in orglarsko šolo.

Osnovni namen dneva odprtih vrat je bil namenjen druženju, a so ga zaposleni v domu obogatili z bogatim kulturnim in zabavnim programom. V sončnem vremenu so v okolici prizorišča obudili stare običaje – košnja na roke, ki je v preteklosti pomenila druženje, ob tem opravilu se je veliko pelo in vriskalo.

Obiskovalci in varovanci doma so bili priče klepanju kos, odmeri prostorov koscem, tekmovalnim vragolijam med košnjo. Po košnji je sledil prikaz nakladanja na lojtrni voz z vprego, ki zahteva pravilno, natančno nalaganje, saj bi se sicer voz med vožnjo lahko prevrnil.

V košnji so se lahko preizkusili vsi, ki so želeli obuditi spomin na stare čase

Pred prikazom običajev je na igrišču potekal kulturni program, ki so ga oblikovali zbor zaposlenih Doma sv. Jožef, zbor stanovalcev Doma sv. Jožef in skupina Fantje z Jožefovega hriba. Zbrane je nagovoril direktor duhovnega središča Jože Planinšek: “Danes želimo na hribu svetega Jožefa oblikovati eno takšno preprosto družino, kar daje tudi našemu domu nekakšen pečat…//…s to prireditvijo bi želeli, da človeku misel poroma v mladost – starejši se boste vračali s svojim spominom v preteklost, mladi pa bodo dobili vpogled v temelje naše preteklosti…” je Planinšek izpostavil v nagovoru in se zahvalil stanovalcem, ki oblikujejo hišo in so še zadnji del dejavnosti Doma sv. Jožefa, ob tem pa izpostavil: “Mi danes ne praznujemo pete obletnice Doma sv. Jožef, temveč praznujemo peto obletnico prve vselitve v naš dom, gospe Milene Hohnjec in potem, hvalabogu, še mnogih vas drugih, ki ste stanovalci doma. . .”

Duhovno-prosvetna dejavnost pri sv. Jožefu se sicer odvija že 22. leto, zadnjih pet let pa je ta dejavnost obogatena z varstvom starejših. Martina hiša je tako namenjena osebam, starejšim od 65 let, ki zaradi starosti ali drugih razlogov, niso več sposobne za popolnoma samostojno življenje in potrebujejo manjši ali večji obseg neposredne osebne pomoči, osebam z najzahtevnejšimi starostnimi in zdravstvenimi težavami z neposredno osebno pomočjo in osebam z zahtevnejšimi dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju, ki zaradi starostne demence ali sorodnih stanj potrebujejo delno ali popolno osebno pomoč in nadzor.

Poleg izvajanja osnovne oskrbe in zdravstvene dejavnosti pa imajo starostniki možnost vključitve v vrsto aktivnosti oz. prostočasnih dejavnosti, ki so vpete v dnevno dogajanje in s svojo raznolikostjo omogočajo vključevanje stanovalcev v razne oblike druženj: vsakodnevno telovadbo, ustvarjalne urice, pogovorne skupine, glasbeno uro, molitveno skupino, pevski zbor in priprava na mašo, biblično skupino, plesno uro idr.

Poleg Planinška pa so obiskovalce in stanovalce pozdravili še Milka Cizelj, strokovna direktorica Doma Lipa Štore in Irena Vozlič, direktorica Lambrechtovega doma v Slovenskih Konjicah.

Dan odprtih vrat je torej minil v pestrem in zanimivem dogajanju. Za glasbeno podlago so poskrbeli tudi godbeniki s Svetine, sodelovanju pa se niso mogli upreti člani Konjeniškega društva Štore. Obiskovalci in stanovalci so si lahko ogledali prikaz pletenja košar, poskrbljeno pa je bilo tudi za jedačo in pijačo, saj so zaposleni v domu vsem postregli s kislo juho in pastirskim krompirjem izpod žerjavice, za dodatno dobro voljo in razpoloženje pa so poskrbeli z vinom, pivom in sokom.

Pred kamero smo povabili direktorja Doma sv. Jožef Jožeta Planinška, ki nam je zaupal nekaj podrobnosti v zvezi z dnem odprtih vrat ter nas povabil k nekaterim dogodkom, ki se bodo prav tukaj odvijali v bližnji prihodnosti. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, ki smo jih posneli na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=381]

v/t/f: eH

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
186 queries in 1,154 seconds.