Dve celjski šoli na povojnih grobiščih


V Celju naj bi bili kar dve šoli na povojnih grobiščih, in sicer na Golovcu in Hudinji, je za revijo Reporter povedal Janez Črnej, raziskovalec genocidnih dejanj na Celjskem.

Mesto Celje je po njegovih besedah vse od povojnih pobojev obdano z množičnimi grobišči, za katera je desetletja veljala zarota molka. Prav Črnej jo je s sistematičnim zbiranjem in zapisovanjem skrivnostnih zgodb o grozodejstvih najbolj prelomil.

Da se strasti še niso pomirile, je lahko spoznal ob izidu njegove knjige Grobišča na Celjskem. Z željo, da bi prišel do dna naši z zločini zaznamovani polpretekli zgodovini, je naletel na brez sramu izgovorjene besede, »da bi bilo treba pobiti vse takšne, kot je Črnej«, prav tako pišejo v reviji Reporter.

Ob predstavitvi njegove knjige o Starem piskru v celjskem narodnem domu so nanj vztrajno letele obtožbe, in sicer glede opisa izpusta zapornikov iz Starega piskra, pri katerem je šlo za obračun med samimi partizani.

V Celju skorajda ni območja, kjer ne bi bilo množičnih grobišč. Do zdaj jih je Mestna občina Celje zavarovala z odlokom o njihovi zaščiti, ampak ga po besedah Črneja zlasti v času, odkar je župan Bojan Šrot, niso upoštevali in so grobišča še naprej prikrivali. Tipičen primer prikrivanja grobišča je Mlinarjev Janez na Teharjah, je prav tako povedal Janez Črnej v intervjuju za revijo Reporter.

Več o povojnih grobiščih v Celju si lahko preberete v intervjuju z Janezom Črnejem na spletni strani Reporter.

Foto: simbolična fotografija