Edini pediatrični urgentni center potrebuje nov ultrazvočni aparat

15. 01. 2019 09:15

V Pediatričnem urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje so začeli z zbiranjem sredstev za nakup novega ultrazvočnega aparata, ki bo zdravnikom v pomoč pri odkrivanju življenjsko ogrožajočih stanj in diagnostiki najbolj ranljive populacije.

Nov ultrazvočni aparat, za nakup katerega je potrebnih 40.000 evrov, bi omogočal hitrejšo obravnavo najmlajših pacientov v urgentnem centru ter hitrejšo napotitev na nadaljnjo usmerjeno specialistično obravnavo.

SBC je v novem urgentnem centru konec leta 2015 odprla tudi prvi in še vedno edini Pediatrični urgentni center v Sloveniji, ki 24 ur, vse dni v letu obravnava otroke in mladostnike, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč.

Analiza starostne strukture pacientov, ki so prihajali v dežurno ambulanto Zdravstvenega doma Celje je namreč pokazala, da je pomemben del, okoli ena tretjina, otrok in mladostnikov. Vse otroke do 18. leta starosti, ki potrebujejo urgentno internistično obravnavo, tako v Celju oskrbuje zdravnik pediater. Na razpolago je laboratorijska, mikrobiološka in slikovna diagnostika, v obravnavo se po potrebi lahko vključujejo specialisti drugih strok, možna pa je tudi kratkotrajna hospitalizacija v sobi s petimi opazovalnimi posteljami. Od ustanovitve je v PUC letno obravnavanih približno 10.000 otrok in mladostnikov.

Eden od razlogov za ustanovitev PUC je bilo dejstvo, da se bolezenska stanja pri otrocih razlikujejo od bolezenskih stanj pri odraslih, zato so potrebna specifična znanja in pristopi specialistov pediatrije. Prav tako je otrokom in mladostnikom prilagojena tudi medicinska oprema. Ultrazvočni aparat je v sodobni urgentni medicini nepogrešljiv za prepoznavo življenje ogrožajočih stanj, saj omogoča hitro diagnostiko. Specialisti in specializanti pediatrije, ki delajo v PUC pa so za delo z njim usposobljeni.

»V Pediatričnem urgentnem centru je nov ultrazvočni aparat nujno potreben, saj nam bo omogočil hitrejšo diagnostiko bolezenskih stanj, posledično pa tudi hitrejše zdravljenje, napotitev k specialistom in boljšo prognozo,« poudarjajo zaposleni na PUC in dodajajo: »Ultrazvok nam ne omogoča le natančne slikovne diagnostike, ampak nam pomaga izključiti določena življenjsko ogrožajoča stanja, kot je na primer pnevmotoraks, pljučni edem, možgansko krvavitev in druge bolezni, ki pri najmlajših lahko pustijo izjemno hude posledice. Ultrazvok nam bo v pomoč tudi pri spremljanju kliničnega stanja bolnika v času nujnega zdravljenja in pri urgentnih posegih. Gre za hitro, nebolečo in neškodljivo diagnostično metodo, pri kateri otrok ni izpostavljen ionizirajočem sevanju.«

Ker so sredstva za posodabljanje medicinske opreme zelo omejena, potreb pa je v bolnišnici veliko, so se zaposleni v PUC odločili, da se po pomoč obrnejo tudi k širši družbeni skupnosti. Donacijsko akcijo so začeli s prošnjo podjetjem, zdaj pa bi radi nagovorili tudi širšo javnost oziroma posameznike. Ti PUC-u lahko pomagajo tako, da prispevke nakažejo na:

TRR: SI56-0110-0603-0276-827

Sklic: 922300-2610

Namen: UZ za PUC   

BIC banke: BSLJSI2X

Koda namena: CHAR

 

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 1,797 seconds.