Gimnazijci GCC gostje na Evrošoli v Strasbourgu

25. 01. 2016 09:09

gcc_strasbourg_2016Člani Debatnega kluba GCC in tutorji z Gimnazije Celje – Center so minuli konec tedna preživeli v Strasbourgu, eni izmed prestolnic evropske unije, kjer so skupaj z ostalimi srednješolci iz cele Evrope spoznavali politični in družbeni ustroj EU. Ekskurzijo so si prislužili z odličnim rezultatom na natečaju Evrošola, ki ga je jeseni organizirala Informacijska pisarna Evropskega parlamenta. Gre za projekt v okviru katerega imajo dijaki iz vseh članic Evropske unije priložnost, da se preizkusijo v vlogi poslancev Evropskega parlamenta.

Migrantska kriza osrednja tema razprave
Ponovno se je izkazalo, da slovenski dijaki znajo in zmorejo biti aktivni, konstruktivni in prepričljivi, saj sta od šestih skupin dve vodila dijaka z GCC, tudi ostali pa so se aktivno vključili v razpravo, v kateri so med drugim iskali rešitve na področju migracij, okolja in prihodnosti Evropske unije. V tem času so lahko še enkrat ugotovili, kako je marsikdaj težko uskladiti mnenja in poiskati skupne rešitve za številne izzive, sploh v 500-milijonski evropski skupnosti.

Projekt Evrošola je pomemben tudi zato, ker dijakom, ki imajo zaradi svojega socialnega statusa manj možnosti za spoznavanje Evrope, omogoča, da se s pomočjo Informacijske pisarne EU podajo v eno izmed prestolnic Evropske unije. Mlajši dijaki, ki tokrat zaradi starosti še niso imeli priložnosti za sodelovanje, se zato že veselijo tekmovanja, ki jih čaka v mesecu maju, saj si želijo tudi sami dokazati svoje znanje in sposobnosti v igri, ki bo morda za koga postala tudi življenjsko poslanstvo.

Vir in foto: arhiv GCC

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
184 queries in 2,551 seconds.