Zakaj se je iz znanega celjskega trgovskega podjetja valil gost bel dim?


Gost dim, ki se je valil iz celjske trgovske družbe Mana, in onesnaževal bližnjo okolico, ni nevaren. Razlog so bili slaba kvaliteta sekancev za kurjavo.

Pred dnevi se je na naše uredništvo obrnil zaskrbljen občan, ki se je spraševal, zakaj se iz dimnika znane celjske trgovske družbe Mana na Lavi vsakodnevno vali gost bel dim, ki onesnažuje bližnjo okolico. Občan je izrazil zaskrbljenost, da morda to tekstilno podjetje sežiga potencialno strupene snovi. “Pa tudi, če so zamenjali plin z drvi za ogrevanje, takšno onesnaženje ni normalno,” je opozoril občan.

Za pojasnila o pojavu gostega dima smo se zato obrnili na podjetje Metro d.d., ki je lastnik trgovske verige z oblačili in tekstilom Mana. Kot so nam sporočili iz podjetja, je do povečanih izpustov dima prišlo, ker jim je dobavitelj lesnih sekancev dobavil preveč vlažne sekance. “Sekanci zaradi vlage niso izgorevali, posledica je bil pretiran dim. Težavo smo že odpravili, tako da povečanih izpustov dima ni več,” so pojasnili. Da se je stanje res izboljšalo, nam je potrdil tudi občan.

Mana je slovenska trgovina z oblačili in tekstilom, ki ima verigo s preko 90 trgovinami po celotni Sloveniji. Latnik Mane je trgovsko podjetje Metro d.d. iz Celja. Podjetje je lani ustvarilo slabih 28 mio evrov celotnih prihodkov in slabih 200 tisoč evrov čistega dobička. Skupaj v podjetju zaposlujejo 345 ljudi.

B.S.