Gostovanje razstave v Državnem zboru Republike Slovenije

10. 04. 2019 07:00

Informacijska točka Europe Direct Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra, bo v Državnem zboru Republike Slovenije na ogled postavila Pregledno razstavo volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament.

Uradna otvoritev razstave bo v ponedeljek, 15. aprila 2019 ob 10. uri v Državnem zboru Republike Slovenije, z uradnim nagovorom predsednika Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejana Židana in direktorice Celjskega mladinskega centra, Sonje Majcen. Razstava bo v Državnem zboru Republike Slovenije na ogled med 15. in 19. 4. 2019.

Na zadnjih evropskih volitvah v Sloveniji je bila volilna udeležba 24-odstotna, kar je med najnižjimi v Evropski uniji. Še bolj skrb vzbujajoč podatek pa je, da je na volišča odšel samo vsak sedmi mladi volivec. Na podlagi dosedanje podpovprečne volilne udeležbe v Sloveniji, je razvidna potreba po vsebinah, ki spodbujajo in informirajo o pomembnosti aktivne participacije državljanov na vseh ravneh.

Razstava je vsebinsko razdeljena v dva sklopa. V prvem sklopu je predstavljen Evropski parlament. Edini evropski organ, ki se oblikuje z neposrednimi volitvami v državah članicah Evropske unije. V nadaljevanju je predstavljen volilni sistem, politične skupine ter pristojnosti Evropskega parlamenta. V prvem delu so kronološko predstavljeni tudi pomembni dogodki vključevanja Republike Slovenije v Evropsko unijo. V drugem vsebinskem sklopu razstave so predstavljeni statistični podatki volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament leta 2004, 2009 in 2014 ter izvoljeni poslanci in poslanke za omenjena mandatna obdobja. Vsebinsko se drugi sklop zaključuje z velikim vprašajem, ki nam bo odgovore o sestavi novega Evropskega parlamenta podal 26. maja 2019, ko bodo volitve za Evropski parlament izvedene v Republiki Sloveniji.

K.K.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
143 queries in 1,188 seconds.