Herman Lisjak v Muzeju novejše zgodovine Celje pripravil razstavo o vodi (video)

23. 03. 2016 09:14

razstava_o_vodi_1Včeraj, na svetovni dan voda, je v Muzeju novejše zgodovine potekalo odprtje nove občasne razstave, poimenovane Herman Lisjak vódi po vôdi. Gre za že devetnajsto občasno razstavo v edinem otroškem muzeju v Sloveniji v Hermanovem brlogu, ki najmlajšim približa vodo skozi različne vidike, jih osvešča o pomenu varovanja okolja in skrbi za vodne vire. Avtorici razstave sta Jožica Trateški in Bronica Gologranc Zakonjšek.

Glavno poslanstvo otroškega muzeja je podajanje dediščine najmlajšim
Uvodoma je vršilec dolžnosti direktorja MNZC dr. Tonček Kregar predstavil osnovno poslanstvo otroškega muzeja, edinega tovrstnega v Sloveniji, ki otrokom predstavlja dediščino, kulturo, zgodovino našega prostora, istočasno pa pozornost namenja umeščanju muzejskih vsebin v naš vsakdan in s tem vzpodbuja njihovo razmišljanje o našem vsakdanu, ki ga živimo. “Na čimbolj primeren način skušamo povezovati vsebine preteklosti s problematiko današnjega časa in to zamisel smo želeli udejanjiti tudi pri aktualni razstavi,” je Kregar dodal na novinarski konferenci.

razstava_o_vodi_2

Voda je vir življenja
Vsebine razstave, ki je razdeljena v tri sklope, se navezujejo na razmerja vode s človekom, naravo in družbo, obenem pa opozarja na pomen vode za življenje in spodbuja k odgovornejšemu ravnanju z njo. Privlačnost razstave je zagotovo podkrepljena s fotografijami, besedili in interaktivnimi mesti, kjer lahko najmlajši preizkušajo svoje znanje.

Razstava vsebuje predstavitev kemijskih in fizikalnih lastnosti vode, količino in vrste voda na planetu, kroženje vode ter povezanost vode z umetnostjo, gospodarstvom, turizmom in športom. Obenem pa opozarja, da je količina vode omejena, problem je onesnaženje, pojavlja pa se vse močnejša gonija posameznikov in korporacij za zaslužek.

razstava_o_vodi_3

O tematiki razstave je več pred kamero povedal Matija Kovač, ki je skupaj z Mojco Črešnik oblikovalec razstave in priložnostnega delovnega zvezka, ki ga ob ogledu razstave prejmejo otroci in ga odnesejo domov:

Razstava Herman Lisjak vódi po vôdi največji letošnji razstavni projekt MNZC
Omenjena razstava, tako Kregar, je vsebinsko kot finančno največji letošnji projekt MNZC. “Prepričan sem, da bo razstava naletela na zelo velik in pozitiven odziv  tako naših mladih obiskovalcev kot tudi njihovih staršev in starih staršev,” je dodal in se ob tej priložnosti zahvalil vsem vpletenim, ki so sodelovali pri projektu, tudi zunanjim partnerjem, ki so po njegovih besedah prepoznali projekt kot dragocen, zaželen in kvaliteten.

razstava_o_vodi_4

Pred kamero smo povabili tudi avtorici razstave Bronico Gologranc Zakonjšek in Jožico Trateški, ki sta več povedali o sami razstavi, o vodnih problemih, s katerimi se že srečujemo in se v prihodnosti še bomo, o načinu, s katerim preko razstave opozarjajo na probleme:

Razstava dostopna tudi gibalno oviranim, slepim in slabovidnim
Ustvarjalci so razstavo prilagodili tudi slepim in slabovidnim, besedila so zapisana tudi v brajici. Poleg tega pa nagovarjajo tudi tuje obiskovalce, številna zanimiva dejstva je moč prebirati v angleškem jeziku.

Avtorica razstave Jožica Trateški o dostopnosti razstave, o razstavljenih predmetih in zanimivih spremljevalnih programih:

Razstava bo na ogled približno leto dni, zato vabljeni, da si jo ogledate. Glavni junak, Herman Lisjak, bo v tem času otroke navduševal nad vodo in vsem, kar je z njo povezano v sklopu poučnih vsebin.

eH

polsi-malice-zon-3

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
184 queries in 0,993 seconds.