Humanitarno društvo Enostavno pomagam celjski porodnišnici doniralo UZ aparat

16. 05. 2019 14:47

Društvo Enostavno pomagam je bolnišnici doniralo UZ aparat proizvajalca Mindray, model DC 70 X insight, z abdominalno in transvaginalno UZ sondo in vso potrebno programsko opremo za porodništvo in ginekologijo.

Gre za sodoben UZ aparat z visoko ločljivostnim LCD monitorjem in dodatnim, na dotik občutljivim upravljalnim zaslonom, ki omogoča enostavno in hitro izbiro načina dela oz. programov.

S pomočjo številnih donatorjev je društvo zbralo 28.250 evrov. Aparat je stal 24.351,20 €, s preostankom denarja pa so kupili še 930 kosov oblačil za novorojenčke, odejice in tetra pleničke slovenske proizvodnje (od predilnice do izdelave). 

V porodništvu je UZ diagnostika nepogrešljiva. Donirani UZ aparat, ki že služi svojemu namenu uporabljajo izključno v sprejemni ambulanti porodne sobe, kjer izvajajo kontrolne preglede in sprejeme v porodno sobo ali na oddelek (dnevno obravnavajo okrog 20 do 30 nosečnic) in v porodni sobi,  ob različnih postopkih pred in po porodu ter ob izvajanju zunanjih obratov pri medenični vstavi.

UZ aparat v porodni sobi mora biti na voljo neprekinjeno, vse dni v letu, ne samo pri obravnavi in  preiskavah zdravih nosečnic, ampak tudi zaradi diagnostike nujnih stanj in zapletov v porodništvu.

Celjski ginekološko-porodniški oddelek je tretji največji v Sloveniji, velikosti oddelka in obsegu dela pa sledi tudi porodnišnica, ki je po številu rojstev prav tako tretja največja v državi. Zadnja leta se v njej rodi okoli 1.800 novorojenčkov. Je pa med splošnimi bolnišnicami in porodnišnicami od leta 2014 naprej naša porodnišnica edina, ki zagotavlja 24-urno prisotnost zdravnika neonatalnega pediatra. Že 20 let uspešno ohranjamo naziv “Novorojenčku prijazna porodnišnica”, kar pomeni, da pri svojem delu spoštujejo in udejanjajo principe UNICEF-a. Uporabnikom storitev pa se zadnji dve leti poskušajo približati tudi s predavanji za bodoče starše, ki omogočajo neposredni kontakt nosečnic in njihovih partnerjev z osebjem, ki jih bo obravnavalo v porodnišnici in razjasnitev številnih dilem o porodu, dojenju in negi novorojenčka.

S preostankom denarja, ki je ostal po nakupu UZ aparata, je društvo Enostavno pomagam kupilo še 930 kosov oblačil za novorojenčke, odejice in tetra pleničke slovenske proizvodnje (od predilnice do izdelave).

vir: SB Celje

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
145 queries in 1,030 seconds.