Je nenadzorovano odlaganje in kurjenje hmeljskih ostankov dovoljeno?

30. 09. 2018 08:00

Nedavno je prebivalce Celja zmotil smrad, ki se je v zgodnjih jutranjih urah širil po zraku. Občani so smrad najprej povezali z nekaterimi celjskimi “kritičnimi točkami” (toplarna, Cinkarna Celje, odlagališče odpadkov Bukovžlak,…), a se je kasneje izkazalo, da je smrad prihajal iz smeri Petrovč, kjer je domnevno prišlo do samovžiga hmeljskih odpadkov.

Zanimalo nas je, kako je urejena zakonodaja glede hmeljskih odpadkov, s katerimi ima težavo praktično cela Savinjska dolina, zato smo se obrnili na pristojne organe.

Pred dnevi je prebivalce Celja z okolico zgodaj zjutraj zmotil smrad, ki se je širil po zraku. Po vonju sodeč je bilo lahko takoj zaznati, da gre verjetno za gorjenje naravne snovi. Kljub temu so prebivalci Celja in okolice takoj želeli pojasnila glede izvora smradu, saj so se bali, da smrad prihaja iz katere izmed “kritičnih točk” Celja. Na koncu se je izkazalo, da smrad prihaja iz smeri Petrovč, kjer naj bi prišlo do samovžiga hmeljskih odpadkov.

Ker nas je zanimalo, kako je glede tega pri nas urejena zakonodaja, smo se za pojasnila obrnili na nekaj pristojnih inštitucij. Od vseh sogovornikov smo dobili podobne odgovore.

Plastične vrvice v hmeljskih odpadkih
Bele plastične vrvice v hmeljskih odpadkih

Hmeljski odpadki so specifični odpadek, ki ga lahko štejemo tako med kmetijske odpadke, kot tudi med plastične odpadke, če le ti vsebuje tudi plastične vrvice po katerih se hmelj vzpenja.

Hmeljski odpadki brez vrvic so v pristojnosti kmetijskega inšpektorata in se tretirajo kot kompost, kar ni v nasprotju s kmetijsko zakonodajo, če pa ti vsebujejo tudi vrvice pa so v pristojnosti okoljskega inšpektorata in se tretirajo kot odpadek. Vendar je tudi hmeljski odpadek z vrvico po zakonu lahko začasno skladiščen na polju, travniku,…, vendar ne več kot eno leto.

Kurjenje odpadkov z vrvicami je prepovedano, medtem, ko naj bi bilo to načeloma prepovedano tudi za hmeljske odpadke brez vrvice, saj jih je potrebno kompostirati. V primeru, da hmeljski odpadki zagorijo, bodisi zaradi samovžiga bodisi namerno, inšpekcijska služba ponavadi aktivira gasilce (to lahko storijo tudi občani s klicem na 112), ki pogorišče pogasijo ter račun za intervencijo izstavijo lastniku zemljišča.

V zadnjem požigu hmeljskih odpadkov v Petrovčah naj bi po navedbah okoljske inšpektorice, ki je bila na pogorišču, prišlo do samovžiga. Hmeljski odpadki naj nebi vsebovali niti ene plastične vrvice (določene kmetije že uporabljajo sodobne tehnike obiranja hmelja, pri katerih se rastlinski del loči od plastičnih vrvic), zato so v tem primeru poklicali zgolj gasilsko intervencijo.

Za razliko od petrovškega odlagališča, pa smo mi našli eno izmed večjih odlagališč hmeljskih odpadkov v spodnji Savinjski dolini (na meji med Orlo vasjo in Latkovo vasjo), ki pa vsebujejejo plastične vrvice. To odlagališče lahko torej tam ostane največ eno leto, če pa bo prišlo do “samovžiga”, tako kot lani, pa bo poleg gasilskih enot morala ukrepati tudi okoljska inšpekcija.

Inšpektorat za okolje, enota Celje: 03 425 27 11; Inšpektorat za kmetijstvo, enota Celje: 03 425 27 60

btrhdr
Eno izmed večjih odlagališč hmeljskih odpadkov v spodnji Savinjski dolini, ki vsebujejo plastične vrvice

clanstvo-polsi-rkcpl-vse-opcije

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
180 queries in 1,313 seconds.