Kaj storiti, če vaš pes ponoči laja in zvišuje pritisk sosedom?


Na zelenici 12 v Celju gre nočni pasji lajež nekomu zelo na živce. Tako zelo, da je o tem potarnal Mestni občini Celje, pa vendar premalo, da bi to prijavil tudi policiji ali naprimer Veterinarski inšpekciji, ki v podobnih primerih lahko ukrepata.

V čem je torej problem? Ko smo se pogovarjali s stanovalci Na zelenici 12, večinoma sploh niso vedeli, za kaj gre. Eden izmed njih je povedal le, da je pasji lajež tu in tam povsem običajen in da so stanovalci v stanovanjskih blokih tega vajeni.

Lastnik domnevno »nemirnega« psa za nas ni bil dosegljiv. Smo pa od enega izmed stanovalcev v bloku uspeli izvleči tudi, da naj bi bila težava v domnevnem prijavitelju, ki naj bi bil neuradno v sporu z več sosedi ter da omenjenega psa ponoči res ni slišati.

Pa vendar, včasih celjski policisti dobijo kakšno prijavo občanov, češ da jih moti pasji lajež. Kot je za Celje.info poudarila tiskovna predstavnica celjske Policijske uprave Milena Trbulin, pasji lajež ni kršitev, saj ga zaenkrat ne sankcionira noben predpis.

Povsem drugače je naprimer v Občini Log-Dragomer, kjer so lani sprejeli odlok, ki v nočnih urah prepoveduje lajanje psov. Lastnika nemirnega psa lahko doleti plačilo globe v višini 100 evrov.

A kot je za Celje.info povedal avtor tega določila Andrej Kos, redarji v treh mesecih veljave lastnikom glasnih kužkov še niso poslali niti ene položnice. Namen odloka je po njegovih besedah predvsem opozoriti, da primerno oskrbovane živali ponoči ne “bevskajo”.

Zakaj torej nekateri psički ponoči neutrudno lajajo in jezijo naše sosede? Razlogi so ponavadi zelo vsakdanji, pojasnjuje inštruktor v Kinološkem društvu Celje Dušan Lobe. Pes naprimer opozarja na vsiljivca, išče pozornost lastnika, morda ga je strah ali pa je pod stresom.

Lobe svetuje, da psa vsak dan peljemo na dolg sprehod, ga zaposlimo z njemu ljubimi aktivnostmi, ga pravilno nahranimo in mu zagotovimo udoben prostor. Ob upoštevanju vsega tega obstaja velika verjetnost, da bo pes nehal lajati. In če ne?

Moteče vedenje psa moramo preprečiti hitro in odločno. Postavimo mu meje in ko jih prekrši, ga moramo prisiliti, da jih upošteva. Takoj, ko (v našem primeru) neha lajati, pa ga moramo zamotiti s kakšno psu dobro poznano vajo, ki jo rad izvaja. Sledi seveda tudi izdatna nagrada. Če lastnik psa vseeno ne uspe umiriti Lobe svetuje, da ga vsaj čez noč umakne v zaprt prostor.

Kako postati odločen vodja svojemu hišnemu ljubljenčku, se lahko naučite v pasji šoli, ki jo organizira KD Celje. Vpis bo potekal zadnjo sredo v februarju.

T&F: Špela Kumer