Kako prijazno je Celje do oseb z različnimi oviranostmi

28. 11. 2022 10:55

Celje je sredi meseca gostilo enega od regijskih dogodkov v okviru projekta Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi.

Od leta 2016 se je projektu priključilo 60 slovenskih občin. V teh občinah so bili zajeti podatki o dostopnosti infrastrukture za invalide (npr. pločnikov, cest, križišč, toaletnih prostorov idr.), ki so vsem uporabnikom brezplačno na voljo za omogočanje lastne mobilnosti, upravljalcem infrastrukture pa služijo za odpravo ovir v urbanih prostorih.

Oglejte si pregledovalnik Dostopnost prostora

Jani Demšar z Geodetskega inštituta je za prihodnost napovedal širjenje projekta, ki bo vključeval dostopnost in mobilnost v petih okoljih človekovega bivanja: socialnem, zunanjem, notranjem, virtualnem in spletnem. Kot bistveno uporabno vrednost projekta je izpostavil načrtovanje predpotovanja, ki je pomembno za ljudi na invalidskih vozičkih, ki morajo svojo pot vnaprej načrtovati.

Pri naboru podatkov o fizični dostopnosti v Celju je sodelovalo Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske, ki mu predseduje Matej Lednik, ki je bil v minulem sklicu tudi mestni svetnik.

Podžupanja Breda Arnšek je izpostavila je, da ima Mestna občina Celje nekaj težav s prilagajanjem dostopnosti objektov, ki so pod kulturno spomeniškim varstvom.

Strokovnjakinja za spletno dostopnost, Maša Malovrh, je povedala, da rezultati analiz kažejo, da je na področju spletne dostopnosti še veliko prostora za izboljšanje, kar bodo poskušali v nadaljevanju projekta uresničiti na individualnih sestankih z občinskimi predstavniki.

*na sliki del situacije dostopnosti iz prej omenjenega pregledovalnika

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
142 queries in 0,830 seconds.