Kako znani Slovenci skrbijo za zdravje (video)?


Star pregovor pravi: »Zdravje je naše največje bogastvo«. Pa se tega zavedamo? Največkrat je tako, da dokler smo zdravi, se na naše zdravje niti ne spomnimo in o njem ne razmišljamo.

7. april svetovni dan zdravja je priložnost, da se o zdravju in srbi zanj konkretneje razmišlja in spregovori, tako v javnosti kakor v nas samih. Velik korak na poti do našega zdravja je zdrav življenjski slog, ki vključuje zdravo prehrano in vsakodnevno rekreacijo. Vse to pa mora spremljati tudi pozitivno in optimistično razmišljanje.

Zanimalo nas je, kako skrbijo za zdravje nekateri znani Slovenci. Ugotovili smo, da …

Celjski župan Bojan Šrot prisega na smučanje ter sprehode na Celjsko kočo in Tolsti vrh

Bojan Šrot: Za zdravje skrbim kolikor se da, še največ se rekreiram pozimi, ko smučam in bordam, sicer pa ko je lepo vreme ponavadi s hojo v okoliško hribovje, in sicer Celjsko kočo, Tolsti vrh …

Vprašali smo ga tudi, kako je zadovoljen s slovenskim zdravstvenim sistemom. Odgovoril je, da je z njim zelo zadovoljen. Še najbolj zato, ker ga praktično ne rabi.

Mariborski župan Franc Kangler vidi ključ do zdravja v zdravi prehrani

Franc Kangler: V zadnjem času skrbim za svoje zdravje tako, da se zdravo prehranjujem, več zelenjave, zdaj je čas špargljev, ne odpovedujem pa se mesu. Jem trikrat na dan. V zimskem času pa malo več rekreacije.

Na vprašanje, kako je zadovoljen s slovenskim zdravstvom, je odgovoril, da bi bilo potrebno več pozornosti nameniti bolnemu človeku in starejšim, ki se jim nudi na primarni ravni primerno zdravstveno nego. Mislim, da zdravniki dobro delajo, da bi pa lahko čakalne vrste zmanjšali in s tem zagotovili boljše pogoje za bolne in starejše ljudi.

Aleš Čeh ne more brez športa

Aleš Čeh: Glede na to, da sem še aktiven kot trener pride velikokrat, da moram ogreti ekipo, Če se kakšen igralec poškoduje moram na treningih z njimi igrati, tako lahko rečem , da kar vsak dan skrbim za svoje zdravje. Drugače pa hodim tudi trikrat na teden sam teči. Tečem okrog štirideset minut. Nogometaši smo navajeni na takšno življenje in ko se enkrat resno ukvarjaš s tem, po karieri ne moraš kar nehat z vsem na enkrat.

Zanima nas je tudi, kako je zadovoljen s projektom vključevanja brezdomcev v družbo s pomočjo nogometa, katerega ambasador je. Povedal je, da je ta projekt začel leta 2007 z drugimi ljudmi, ki jih danes ni več tu zraven. Stvari sta prevzeli dve gospe iz Zavoda Socio, kar je trajalo dve leti. 2007 so bili na svetovnem prvenstvu na Danskem. Potem pa je ta projekt nekako zamrl, ker niso dobili licence, oziroma se niso prijavljali na turnirje zaradi finančnih in tudi drugih vzrokov. Lansko leto so se z gospemi iz Zavoda Socio Celje zopet povezali. Odločili so se, da ta projekt izpeljejo oziroma, da projekt spet zaživi. Lansko leto v novembru so brezdomci bili na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Letos gredo na svetovno prvenstvo v Parizu, tako da se bo ta projekt nadaljeval. Mislijo, da si ti ljudje, ki so nekje na robu naše družbe zaslužijo našo pozornost.

Jana Govc Eržen poleg zdrave prehrane in rekreacije prisega tudi na optimizem

Jana Govc Eržen: Za svoje zdravje skrbim, da gledam na svet predvsem s svetle plati, saj sem po naravi optimist. To pa za zdravje pomeni veliko. Želim si, da bi lahko vsi gledali bolj optimistično na jutrišnji dan. Poleg tega izjemno rada kuham. Iz let v leto odkrivam nove načine zdravega kuhanja, s katerimi razvajam družinske člane in prijatelje. Torej za zdravje skrbim z zdravo prehrano. Kar se tiče telesne dejavnosti pa se moram tudi jaz malo popraviti. V zadnjem času sem imela veliko obveznosti in je zato zmanjkovalo časa za rekreacijo. To je tudi najbolj pogost izgovor, zakaj nisem telesno aktivni. V prihodnje pa upam, da bom našla več časa tudi za telesno aktivnost. Glede na to, da je tukaj pomlad, se bo čas za rekreacijo nedvomno našel.

Tekst: Špela Ožir

Video: Nuša Stamejčič