Klasično nakupovanje v trgovinah ostaja priljubljeno

16. 11. 2020 10:53

Po ugotovitvah raziskave, ki jo je naročil koncern SES Spar European Shopping Centers v sklop katere sodi tudi Citycenter Celje, je trgovina na drobno bistveni dejavnik za ohranitev lokalnih delovnih mest.

V raziskavo je bilo vključenih 1.000 anketirancev iz sosednje Avstrije in daje vpogled na trenutno stanje na področju fizične maloprodaje.

V dejavnosti trgovina na drobno je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v Sloveniji skoraj 57.900 zaposlenih. SES Spar European Shopping Centers, vodilni koncern na področju upravljanja velikih nakupovalnih središč v Avstriji in Sloveniji, upravlja v Sloveniji pet  nakupovalnih središč: Citypark Ljubljana, Center Interspar Vič, ALEJA Šiška, Citycenter Celje in Europark Maribor z več kot 450 shop-partnerji. Omenjena nakupovalna središča zaposlujejo več kot 4.000 ljudi v dejavnostih trgovina, gostinstvo in storitve.

Predbožično obdobje je za prodajalce najbolj prodajno močno obdobje v letu. Po izpadu prometa, ki je bil posledica epidemije covid-19, se področje klasične trgovine, v katerem je zaposlenih več kot sto tisoč ljudi, še bolj zanaša na prihajajoče tedne do božiča. V tržni raziskavi Inštituta za trg iz Linza je SES Spar European Shopping Centers, katerega sklop je tudi celjski Citycenter, dal raziskati odnos Avstrijk in Avstrijcev do klasične maloprodaje v trgovinah.

Najpomembnejši rezultat: za veliko večino avstrijskega prebivalstva je klasična trgovina zelo pomembna. Negativni vpliv multinacionalnih spletnih nakupovalnih platform, ki vplivajo tudi na zmanjševanje števila delovnih mest v maloprodaji, nižajo kupno moč in prispevajo k negativnim spremembam v mestnih podobah, postaja vse bolj utrjen v zavesti prebivalstva.

Študija je zajela 1.000 anketirancev, rezultati pa kažejo izreden pomen klasične maloprodaje: kar 65 odstotkov vprašanih je prepričanih, da klasična maloprodaja predstavlja pomembnega delodajalca in davkoplačevalca. Čistoča, varnost, parkirna mesta, bogata ponudba različnih trgovin in navdih, predvsem pa osebni nasveti prodajalcev, so tisti dejavniki, ki jih avstrijski potrošniki še posebej cenijo.

Zavedanje o negativnih učinkih spletnega nakupovanja na osebno okolje je izredno

Štirje od petih Avstrijcev ocenjujejo posledice spletnega nakupovanja kot problematične, zlasti zaradi izgube delovnih mest in zmanjševanja kupne moči. 40 odstotkov anketiranih ima celo osebno izkušnjo, ki izhaja iz njihovega socialnega kroga, kjer so bili soočeni z izgubo zaposlitve zaradi slabljenja klasične in porasta spletne prodaje.

Prav tako štirje od petih anketirancev vidijo oslabitev klasične maloprodaje kot negativno posledico spletne prodaje, pri čemer slednja vpliva tudi na spremembe v prihodnji podobi mest in ulic.

Skoraj tri četrtine anketiranih se zaveda nižjih davčnih prihodkov velikih tujih spletnih platform v Avstriji. 90 odstotkov ocenjuje to kot problematično. Tudi slabi delovni pogoji in povečan transport paketov, ki škodi podnebju, so mnogim potrošnikom trn v peti.

Krizni časi krepijo zavest o solidarnosti

“Rezultati raziskave potrjujejo naše osebne izkušnje v naših nakupovalnih središčih,” pojasnjuje Marcus Wild, predsednik uprave SES Spar European Shopping Centers. “Tudi če je včasih naše gibanje zaradi koronakrize omejeno, se mnogi potrošniki zavedajo, da klasično nakupovanje ni povezano le z dobrimi nasveti in – še posebej v božičnem času – s prijetno nakupovalno izkušnjo, ampak so zagotovljena tudi delovna mesta, kupna moč v državi pa se zaradi tega krepi. Ta povezanost in solidarnost kot tudi zgodnji začetek božičnega nakupovanja v naših centrih so pozitivni signali, zaradi katerih smo kljub mnogim negotovostim lahko previdni optimisti. Približno 10 % vprašanih, ki jih je zajela študija, je povedalo, da so letos z božičnim nakupovanjem pričeli zgodaj, že septembra ali celo prej.”

foto: SES/wildbild

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 6,355 seconds.