Krčne žile: kaj so in kako nastanejo

Krčne žile so posledica venskega popuščanja v spodnjem delu nog. Nastajajo zaradi popuščanja bodisi žilnih zaklopk ali žilnih sten. Ob dednih razlogih na njihov nastanek vplivajo še debelost, neprimeren položaj pri opravljanju vsakdanjega dela (nenehno stanje, sedenje), nezdrav življenjski slog in neprimerna obutev. V razvitem svetu se z njimi spopada od 25 do 35 odstotkov prebivalstva, po 60. letu starosti pa že kar polovica.

Simptomi krčnih žil so občutek težkih in bolečih nog, topa in pekoča bolečina, večerne otekline nog, nočni krči, srbenje, nemirnost, otekli gležnji in stopala, drobne razširitve povrhnjih ven, razširjene večje vene, oteklina kože in podkožja, rdečina, vidne metličaste vene (po obliki spominjajo na metlo).

Čeprav so krčne žile kronična bolezen, niso življenjsko ogrožajoče, če jih pravočasno zdravimo. Telesna vadba je najboljša preventiva in tudi kurativa za krčne žile. Priporočljivo je kolesarjenje. Med daljšimi obdobji sedenja ali stanja je dobro narediti kratek premor s sprehodom. Znano je, da olajšanje prinese dvig nog višje od višine glave v sedečem ali ležečem položaju. Odsvetovana so tesna oblačila, ki bi ovirala cirkulacijo krvi. Prilagoditi je treba prehrano, obutev. Svetovano je izogibanje vročini (sončenje, savnanje, tople kopeli), uravnavanje telesne teže. Vsekakor se priporoča sprememba življenjskega sloga.

Za zdravljenje se najbolj priporočajo elastične kompresije nog (kompresijske nogavice) in mobilizacija mišične črpalke (vaje, hoja). Pogosto se priporočajo mazila iz divjega kostanja. Možno je zdravljenje z injekcijami in operacijo.

Vas zanima več o krčnih žilah oz. bi se želeli naročiti na preventivni pregled. Za Naročilo se za preventivni pregled v Celju kliknite tukaj.

*promocijska objava