Kristjani z blagoslovom butar praznovali cvetno nedeljo (foto)


Kristjani po celem svetu zadnjo nedeljo pred veliko nočjo praznujejo cvetno nedeljo, na katero verniki tradicionalno blagoslavljajo v šope ali butare povezano pomladansko zelenje in oljčne veje.

Na nedeljo pred veliko nočjo se kristjani sicer spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem. Tradicija povezovanja pomladanskega zelenja v butare je po celotni Evropi razširjena že od 9. stoletja dalje, ta pa uprizarja dogodek ob Jezusovem prihodu v prej omenjeno mesto, ko so mu prisotni kot preprogo postlali oljčne in palmove veje. Izdelava butar, katere se kasneje odnesejo k blagoslovu, marsikje poteka ob druženju s prijatelji. Mnogokje pa izdelavo butar vzamejo tudi kot izziv, v katerem je potrebno izdelati čim višjo. Letos so več metrov visoko izdelali v župniji Celje Sveti Duh, vidite jo lahko v nadaljevanju.

Tudi Celje letos ni bilo izjema. Mnogo ljudi se je namreč na nedeljsko dopoldne odpravilo k blagoslovu butar. Za vas smo zbrali utrinke izdelav ter blagoslovov teh, ki jih lahko preverite v nadaljevanju.

Utrinki s praznovanja cvetne nedelje v Celju

V Domu sv. Jožefa so se na praznik s skupnim izdelovanjem butar pripravili že pred nekaj dnevi:

Na praznik so se pripravili tudi v Domu ob Savinji Celje:

Na trgu pred cerkvijo so v župniji Celje Sveti Duh postavili več metrov visoko butaro: