Letos načrtovana eksperimentalna ureditev dela Lilekove in Gubčeve ulice

26. 02. 2019 10:40

Del Lilekove in Gubčeve ulice v starem mestnem jedru Celja bo še letos preurejen v atraktiven prostor, ki bo namenjen predvsem pešcem in kolesarjem. Zmanjšalo se bo število parkirnih mest, nameščene pa bodo klopi, stojala za kolesa, koši za smeti, svetila javne razsvetljave, ob robu Gubčeve ulice pa bodo zasajena drevesa.

Poleg tega bodo postavljene tudi table, ki bodo označevale območje eksperimentalne prometne ureditve in obveščevalne table, ki bodo promovirale hojo. Prostor bo še vedno odprt za motoriziran promet, vendar bo pešcem in kolesarjem zagotavljal več prostora in večjo prometno varnost. Projekt eksperimentalne prometne ureditve tega dela mestnega središča je eden od ukrepov trajnostne mobilnosti, ki so jih na Mestni občini Celje opredelili v Celostni prometni strategiji.

Celotno območje, ki je veliko 1790 kvadratnih metrov, bo na novo tlakovano. Pred nekdanjo blagovnico bosta označeni dve parkirni mesti in sicer eno za osebno vozilo za gibalno ovirane osebe in eno za taksije. Na zahodni strani Gubčeve ulice, na odseku med stikom z Lilekovo in navezavo na Cankarjevo ulico, se načrtuje vgradnja podzemnega sistema za zbiranje odpadkov. Na obravnavanem območju bodo obnovljene tudi vse komunalne vode (plinovod, električna napeljava, vodovod, telekomunikacijski vodi).

Celoten projekt Eksperimenta ureditev dela Lilekove in Gubčeve ulice v Celju je ocenjen na 1.269.843,53 evrov. Lani maja se je MO Celje prijavila na javni razpis za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti, ki ga je objavilo Ministrstvo za infrastrukturo. Pred kratkim so dobili pozitiven sklep o sofinanciranju. Od EU in Ministrstva za infrastrukturo bo občina prejela 594.237,61 evrov nepovratnih sredstev, ostali denar pa bo zagotovljen v predlogu letošnjega proračuna. Javni razpis za izbiro izvajalca del bo občina objavila predvidoma v spomladanskih mesecih.

vir: MOC

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
157 queries in 1,785 seconds.