Ljudje s Celjskega ter znani Slovenci, ki so nas zapustili v letu 2023


Ob prvem novembrskem dnevu se večina odpravi po grobovih svojih bližnjih. Gre za dan, ko se spomnimo in poklonimo preminulim s prižigom sveč, cvetjem ali na kakšen drugi način. Zato smo ob tej priložnosti pripravili prispevek v čast nekaterih izmed tistih, ki so nas v letošnjem letu zapustili, a na območju Celja in Slovenije pustili pomemben pečat.

Miloš Rovšnik (Foto: NK Celje/Facebook)

V 64. letu starosti je umrl predsednik Nogometnega kluba Celje, Miloš Rovšnik, ki je funkcijo opravljal od aprila 2017, nasploh pa bil velik prijatelj celjskega športa. Deloval je namreč tudi kot rokometni trener, in sicer je vodil mlade ekipe Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško.

Med drugim je deloval tudi kot eden od pooblaščencev župana, ki je v dveh mandatih skrbel za področje gospodarstva, leta 2014 pa je za položaj župana tudi kandidiral.

Foto: Peter Žurej/Facebook

Septembra se je poslovil nekdanji ravnatelj Osnovne šole Prebold, Peter Žurej, ki naj bi po informacijah Slovenskih novic umrl zaradi anevrizme. O njem se je na veliko pisalo v času epidemije, saj ni želel nositi maske in opravljati testov pred poukom.

Na družbenih omrežjih se od nekdanjega ravnatelja poslavljajo kolegi in prijatelji. Eden izmed njih je zapisal: ”Odšel je velik človek … In edini ravnatelj, ki je v času covid represije zastavil svojo kariero in se izpostavil nesigurni bodočnosti, samo zato, da bi zaščitil otroke OŠ Prebold in njihove pravice.”

Foto: Breda Krajnc/RK Piran

V 59. letu starosti je umrl Aleš Filipčič, rokometni trener, ki je v preteklosti igral za člansko ekipo RK Aero Celja in bil kadetski ter mladinski reprezentant Slovenije. Za člansko moštvo celjske zasedbe je igral v sezoni 1981/1982, s celjskimi mladinci pa je postal državni prvak Jugoslavije in bil proglašen za najboljšega igralca turnirja.

Po končani igralski karieri se je izkazal kot uspešen rokometni trener. Deloval je v številnih slovenskih klubih, nazadnje v Piranu, med drugim pa je vodil tudi zasedbe iz Žalca, Ormoža, Dola pri Hrastniku in Zagorja. Ob tem je bil tudi selektor ženske kadetske in mladinske reprezentance.

Klavdija Sušnik (Foto: Klavdija Sušnik/Facebook)

V začetku letošnjega leta nas je zapustila Klavdija Sušnik, ki je delovala na celjski komercialni televiziji Arena. “Z veliko žalostjo v srcu vam sporočamo, da nas je zapustila naša krasna sodelavka Klavdija Sušnik. V našem spominu bo ostala kot pridno, prijazno in čudovito dekle. Globoko sožalje svojcem. Klavdija, ti pa počivaj v miru. Nekoč, nekje, se spet srečamo,” so besede, s katerimi so se sodelavci poslovili od svoje Klavdije, ki je že leta 2020 doživela srčni zastoj, a so jo mimoidoči s hitrim odzivom uspeli ohraniti pri življenju.

Igor Majerle

Februarja je preminil nekdanji ravnatelj Gimnazije Celje – Center, Igor Majerle, ki jo je do svoje upokojitve konec leta 2012 vodil kar 20 let. Majerle je bil rojen leta 1954 in je prebival v Žalcu. Pokopan je bil v družinskem krogu, in sicer 28. februarja, na Teharjah. Dan kasneje je v knjižnici GCC njemu v čast potekala žalna seja.

Aprila je v 79. letu umrla ekonomistka, profesorica, političarka in diplomatka, Tea Petrin, ki je bila rojena 9. julija 1944 v Celju. Po diplomi na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani je podiplomski študij končala na Louisiana State University v New Orleansu v ZDA. Nato je v Ljubljani doktorirala iz ekonomskih znanosti, na fakulteti pa je delovala tudi kot redna profesorica. Bila je tudi gostujoča profesorica na Univerzi Massachusetts v Amherstu in na Univerzi Kalifornije v Berkeleyu.

Tea Petrin (Foto: TCI Network)

Sodelovala je s Svetovno banko za obnovo in razvoj pri oceni finančnega potenciala novega podjetništva v Sloveniji in pri pripravi predloga za ustanovitev Agencije za prestrukturiranje in razvoj Republike Slovenije ter Razvojnega fonda Republike Slovenije. V letih med 1999 in 2004 je bila ministrica za gospodarstvo, najprej dvakrat v vladi Janeza Drnovška, potem pa še v vladi Antona Ropa. Kasneje je bila en mandat veleposlanica na Nizozemskem. Po upokojitvi jo je Univerza v Ljubljani leta 2014 imenovala za zaslužno profesorico.

Peter Marinšek med svojim ustvarjanjem (Foto: Galerija Velenje)

V prometni nesreči, ki se je konec maja zgodila v Velenju je umrl velenjski fotograf, Peter Marinšek. Takrat je 29-letni voznik motornega kolesa zaradi nepravilnega prehitevanja preko dvojne neprekinjene črte trčil v voznika avtomobila, ki je vozil pred njim in v križišču pravilno zavijal levo. Po trku je motorno kolo zdrselo proti prehodu za pešce in trčilo v 59-letnega Petra.

Z objavo se mu je poklonila tudi Galerija Velenje: ”Dragi Peter, v Galeriji Velenje bomo neskončno pogrešali klike tvojega fotoaparata, vse tvoje zabavne pripovedi in serije vrhunskih fotografij. Predvsem pa bomo pogrešali Tebe! Hvala za vse skupne zgodbe. Ne, ne bodo šle v pozabo!”

Dušan Polimac

V 70. letu je aprila preminil celjski zdravnik Dušan Polimac, ki je dolga leta deloval kot sodelavec različnih športnih klubov in državnih reprezentanc. V njegov spomin so pred tekmo slovenske in italijanske ženske rokometne reprezentance pripravili minuto molka. Polimac je bil rojen leta 1953 v Sarajevu, na naše območje pa ga je pot najprej vodila v šentjurski Zgornji trg in nato v Celje.

Ljudmila Conradi

Marca je preminila literarna ustvarjalka Ljudmila Conradi. Delovno dobo je preživela kot učiteljica, po upokojitvi pa je bil aktivna kulturnica in prostovoljka, za svoje udejstvovanje pa je prejela številna priznanja. Zapustila nas je tik preden bi ji kolegi iz časopisa Celjan, kjer je pisala o kulturi, podelili priznanje Naj Celjanka za življenjsko delo.

Njen prvenec kratke proze »Podivjana reka« je izšel leta 2011, kasneje pa je z njenim imenom izšlo še nekaj del. Dolga leta je sodelovala pri organizaciji Roševih dni, vodila literarne delavnice in bila aktivno vpeta v delo Celjskega literarnega društva.

Letos umrlo tudi mnogo znanih Slovencev

V 96. letu starosti je konec oktobra umrl Karl Bonutti, nekdanji veleposlanik Slovenije v Vatikanu in ekonomist. Svojo akademsko kariero si je ustvaril v Združenih državah Amerike, lani pa je prejel državno odlikovanje red za zasluge za osebni prispevek k mednarodnemu priznanju Slovenije in njenemu ugledu v ZDA.

Sredi septembra je v 53. letu starosti umrl vremenar Robi Erjavec. Njegova karierna pot se je začela na radiu, kasneje pa je več kot 25 let delal na POP TV, kjer je vodil vreme v oddaji 24ur.

David Šuligoj (Foto: Avtomobili/Facebook)

Po hudi in kratkotrajni bolezni je v začetku oktobra umrl basist David Šuligoj, član priljubljene glasbene skupine Avtomobili. Skupino sta leta 1982 v Novi Gorici ustanovila brata Mirko in Marko Vuksanović. Večje uspehe je skupina požela predvsem v osemdesetih letih, v svoji karieri pa so izdali dvanajst plošč.

V začetku septembra je umrl 63 let star radijski voditelj Sašo Hribar. Najprej je bil študent metalurgije, nato pa je leta 1985 na Radiu Slovenija postal radijski povezovalec. Leta 1990 je začel s svojo oddajo Radio Ga Ga. Pred kratkim je za svoje življenjsko delo posthumno prejel tudi nagrado Frana Milčinskega – Ježka.

Sredi oktobra je v starosti 75 let umrl Leo Šešerko, nekdanji poslanec, predavatelj na fakulteti za družbene vede v Ljubljani in podpredsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade. Po izobrazbi je bil doktor filozofskih znanosti, kot poslanec pa je bil predstavnik stranke Zeleni Slovenije.

V starosti 93 let je sredi septembra umrl Ivan Kristan, nekdanji profesor, novinar, rektor ljubljanske univerze in sodnik na ustavnem sodišču SFRJ v Beogradu. Bil je tudi prvi predsednik državnega sveta po osamosvojitvi Slovenije. Svojo mladost je preživel v osmih evakuacijskih taboriščih po vzhodni in srednji Nemčiji. Svoj študij je opravil na ljubljanski pravni fakulteti. Diplomiral je leta 1957, doktoriral pa leta 1965.

Pavle Košorok (Foto: Zdravniška zbornica Slovenije)

V začetku avgusta je umrl prof. dr. Pavle Košorok, kirurg in ustanovitelj Medicinskega centra Iatros. Bil je eden od vodilnih strokovnjakov in začetnikov sistematične obravnave bolnikov z boleznimi zadnjika, danke in širokega črevesa v Sloveniji. Bil je tudi eden od pionirjev sodobne enterostomalne terapije pri nas. Strokovno delo je kirurg Kliničnega oddelka abdominalne kirurgije UKC Ljubljana. Leta 1994 je stopil na takrat negotovo samostojno pot kot kirurg koncesionar, kasneje se je dejavnost razvila v današnji medicinski center Iatros v Ljubljani.

V septembru je umrl poslovnež Janez Pregar, ki je večji del svoje poslovne poti deloval v turističnem podjetju Kompas, dve desetletji tudi kot predsednik uprave. Prav tako je bil direktor svetovalnega podjetja NP Consulting ter dolgoletni predavatelj na Fakulteti za turistične študije v Portorožu. Od leta 1999 je bil častni konzul Južne Afrike v Sloveniji.