Madžarska veleposlanica na vljudnostnem obisku v Celju

09. 03. 2018 12:00

Včeraj je na vljudnostni obisk v Mestno občino Celje prišla veleposlanica Madžarske Nj. Eksc. Edit Szilágyiné Bátorfi. Po sprejemu pri si je ogledala razstavišče Mesto pod mestom in stalno razstavo o Celjskih grofih.

Veleposlanica je zelo obširno predstavila svoje stališče do odnosov med Slovenijo in Madžarsko ter poudarila, da se ji zdi sodelovanja premalo. Povedala je, da je vedno znova presenečena, kako malo državi vesta druga o drugi ter da se ji zdi nujno razširiti in okrepiti sodelovanje na več področjih.

»Zgodovina nas uči, da je pomembno imeti dobre odnose s sosednjimi državami,« je med drugim povedala. Priložnost vidi v gospodarskem in kulturnem sodelovanju ter predvsem tudi sodelovanju med mesti in občinami, saj se tako gradi zaupanje med ljudmi.

Župan Bojan Šrot je ekscelenci predstavil sodelovanje z mestom Veszprem na športnem področju, ki je dobro in aktivno. Mestna občina Celje je Veszpremu pred leti podarila načrte za športno dvorano, zato imata mesti enaki dvorani. Povezana sta rokometna kluba, prav tako tudi navijači obeh klubov.

Celje je na Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu že gostilo madžarske pevske zbore, na mednarodnem folklornem festivalu Od Celja do Žalca pa madžarske plesne skupine. Razvija se tudi sodelovanje med gimnazijami, kar je veleposlanico še posebej razveselilo, saj meni, da je sodelovanje med mladimi pomembno za naše dobre odnose v prihodnosti.

Župan in veleposlanica sta se dogovorila, da bosta preučila možnosti poglobljenega sodelovanja med šolami in visokošolskimi institucijami ter možnost podpisa pogodbe o prijateljstvu in sodelovanju med Celjem in Veszpremom.

Veleposlanica je na koncu v dar prejela knjigo dr. Ivana Stoparja Celjske impresije – dediščina knežjega mesta, vpisala pa se je tudi v knjigo častnih gostov mesta Celje.

zarja-polsi-klik

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 11,039 seconds.