Marko Juhant o vzgoji otrok skozi prizmo starih slovenskih pregovorov (video)


Zadnji novembrski teden se je v Domu sv. Jožefa v Celju odvilo prvo od štirih predavanj Šole za starše, ki jo vodi Marko Juhant, specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti. Tema prvega predavanja se je nanašala na stare slovenske pregovore kot vir resnične modrosti za sodobno vzgojo otrok.

Tudi tokrat se je predavanja udeležilo lepo število staršev in bodočih staršev. Juhant je preko starih slovenskih pregovorov in konkretnih primerov slušateljem podajal sugestije in napotke za vzgojo otrok. Med drugim je izpostavil skrb za vrednote, ki je bila v zadnjih letih oz. desetletjih nekoliko zapostavljena, a predstavlja pomembno plat otrokovega razvoja, ki se prenaša na odraslega človeka. Po Juhantovem mnenju otrok vrednote spozna skozi delo in nikakor ne skozi besede oz. napotke, pa najsi bodo še tako jasni.

Marko Juhant je tudi tokrat izhajal iz številnih praktičnih primerov.

Išči napake, pa boš našel skrbi“, “sosedov nič bolj ne zbliža kot dobra ograja“, “lahko je s polnim trebuhom post hvalit“, “navada se vrača rada“, “rana ura, zlata ura“, “slaba gospodinja je kakor kokoš; več ko ima, več raznese” so nekateri pregovori, ki jih je Juhant izpostavil kot vir modrosti za vzgojo otrok. Vsak pregovor je seveda razložil in podal smernice ter izluščil modrosti, ki usmerjajo in bistveno prispevajo k normalnem in zdravem razvoju otrok. Celotno predavanje smo tudi tokrat posneli, kar si lahko ogledate v spodnjem video posnetku. Seveda pa smo tudi tokrat pripravili krajši video posnetek, v katerem si lahko ogledate krajše odlomke predavanja na tokrat obravnavano temo.

V prihodnjih dneh oz. tednih bo v Domu sv. Jožefa potekalo nadaljevanje predavanj oz. Šole za starše, ki se je lahko udeleži kdorkoli. Že v četrtek, 13. decembra, bo na vrsti drugo predavanje, ki nosi naslov Vzgoja in fizični dotiki otrok – Ali lahko učitelj poboža otroka?, v četrtek, 10. januarja 2013, je predvideno predavanje z naslovom Pogovori z najstnikom o spolnosti, drogah in izbiri poklica. Zadnje v sklopu predavanj Šole za starše pa je predvideno 31. januarja 2013, ko bo Juhant spregovoril o organiziranju časa v družini. Vsa predavanja bodo ob 19. uri in so brezplačna.

Vabljeni k ogledu video posnetka celotnega predavanja, ki nosi naslov Stari slovenski pregovori – vir resnične modrosti za sodobno vzgojo otrok.

v/t/f: Egon Horvat