Minuli konec tedna Celje v znamenju 140-letnice gasilstva (foto)


Gasilstvo v knežjem mestu letos obeležuje visok jubilej, 140 let organiziranega gasilstva. Predlog za ustanovitev prostovoljne požarne »brambe« v Celju je podal občinski odbornik Maks Stepišnik na občinski seji 3. julija 1868. Predlog je bil odobren, vendar je občina potrebovala tri leta, da je zbrala potrebna sredstva in kupila ročno brizgalno »Metz« s pripadajočim orodjem. Konec septembra 1871 je Prostovoljna požarna »bramba« Celje sporočila občinskemu »zastopu«, da se je konstituirala.

V petek, 23. septembra, je potekala taktična vaja operativnih enot Gasilske zveze Celje, in sicer na Mariborski ulici v objektu EMO ETT d.o.o.  Na taktični vaji se je predstavila Poklicna gasilska enota iz Celja, kot tudi prostovoljna gasilska društva. Prav tako so prisostvovali tudi delegati iz Nemčije, kateri so budno spremljali sam potek vaje.

Vaja se je začela ob 17. uri, ko je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) prejela klic o gorečem objektu ter o ujetih osebah v samem objektu. Že čez nekaj minut so na samo prizorišče pridrveli gasilci Poklicne gasilske enote Celje, ki so nemudoma pričeli z reševanjem oseb iz objekta ter gašenjem samega požara. Kmalu za tem so se jim pridružile še prostovoljne gasilske enote ter na vzhodnem delu iz objekta rešile ostale ponesrečence ter pomagale z gašenjem požara.

Naslednji dan, v soboto, 24. septembra, pa so v Celju slovesno proslavili 140 let organiziranega gasilstva. Z različnimi prireditvami so obeležili spomin ustanovitve Prostovoljne požarne brambe Celje leta 1871 in prvega poveljnika Karla Mathesa. Na slovesnosti je prisostvovala tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, ki je bila slavnostna govornica na osrednji proslavi v Narodnem domu. Pred tem si je ministrica pred Mestno občino Celje ob predaji treh novih vozil celjskim gasilcem ogledala gasilski postroj. Ob prisotnosti ministrice, celjskega župana Bojana Šrota, predsednika Gasilske zveze Celje Vinka Senetočnika in poveljnika Poklicne gasilske enote Celje Janka Požežnika so celjski gasilci prevzeli novo cisterno, ki je zaradi svoje velike zmogljivosti namenjena gašenju velikih požarov, tehnično vozilo z dvigalom in kombi za prevoz moštva.

Današnja Poklicna gasilska enota Celje ima zametke iz leta 1955, ko je bila ustanovljena Gasilska zveza Celje istega leta je bil ustanovljen poklicni gasilski vod. Od takrat so tesno povezani s prostovoljnimi gasilskimi društvi, gre za vzajemno in predvsem za učinkovito sodelovanje, kar kažejo intervencije, v katerih so gasilci mnogim rešili življenje in preprečili ogromne materialne škode. Poklicna gasilska enota Celje je kot prva enota v svoje vrste zaposlila žensko.

Ministrica se je v slavnostnem govoru spomnila tudi besed Ignacija Merharja, pobudnika gasilskega poveljevanja v maternem jeziku, ki je v uvodu v svoj Vadnik pred 125 leti zapisal: »Namen prostovoljnih požarnih bramb je blag namen, kajti ni ga skoro društva, ktero bi bilo prebivalcem tako koristno, kakor je to. Kakor hitro zazve ognjegasec, da kako poslopje gori, da je nevarnost velika, popusti vse in hiti na pomoč; na požarišči ne gleda na lastno nevarnost, temveč daruje v sili tudi svoje zdravje, da celo svoje življenje, da bi obvaroval imetje svojega bližnjega pred strašnim elementom.« Ob tem je ministrica poudarila, da poslanstvo današnjih gasilcev ni “le” gašenje ognja, temveč kot množica splošnoreševalne službe rešujejo in pomagajo ponesrečenim v prometnih nesrečah, ukrepajo pri razlitju nevarnih tekočin, rešujejo na vodi in so navadno prvi na kraju ob naravnih in drugih nesrečah. S tem dokazujejo in v praksi uresničujejo temelj gasilskega delovanja, ki je nenehna pripravljenost sočloveku v stiski priskočiti na pomoč. Seveda se je ministrica dotaknila tudi posledic krize, ki se kažejo v zmanjševanju sredstev na področju zaščite, kar se po njenih besedah pozna tako v vojaškem sistemu kot v sistemu zaščite in reševanja. Prisotne je pozvala k razumevanju, ker je zaradi pomanjkanja sredstev potrebno postaviti prioritete in ne najpotrebnejše načrte postaviti v prihodnost, ko bosta čas in razmere prijaznejše, predvsem pa ko bo zopet več sredstev za ta resor.

Na slovesnosti so zaslužnim za razvoj in delovanja gasilstva v knežjem mestu podelili tudi priznanja posameznikom in društvom. Prejemnica zlate plakete Gasilske zveze Celje je postala tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič.

Vabljeni k ogledu fotografij, ki smo jih posneli na taktični vaji Poklicne gasilske enote iz Celja.

[simpleviewer width=100% height=700 id=79]

t/f: Dejan Hribernik

Pripravil: Egon Horvat

Vir: MORS