Na Šmartinskem jezeru v pričakovanju še ene novosti

08. 07. 2018 09:19

Ministrstvo za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano je Mestni občini Celje odobrilo 20.982,46 evrov za vzpostavitev Zelene raziskovalnice na prostem. Gre za nepovratna sredstva, ki jih Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja namenja za projekte, ki spodbujajo trajnostni razvoj podeželja.

Zelena raziskovalnica bo popestrila turistično ponudbo Šmartinskega jezera in bo imela sinergijske učinke na celotnem območju Lokalne akcijske skupine (LAS) Raznolikost podeželja, ki poleg Celja zajema še Laško, Štore in Vojnik.

Otrokom, domačim in tujim turistom ter domačinom bo na inovativen, vendar preprost način omogočila, da bodo spoznavali raznoliko naravno okolje in njegov pomen za zdravo, kakovostno življenje. V projektu, ki je ocenjen na 31.974,99 evrov z DDV, so se povezali z Zavodom za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje, ki bo poskrbel za promocijo, in Viktorjem Kranjcem iz Loč v Šmartnem v Rožni dolini, ki  ima kmetijo tik ob Šmartinskem jezeru in verjame, da je mogoče z inovativno podjetniško idejo bistveno prispevati k trajnostnemu razvoju podeželja.

Šmartinsko jezero je zanimiva rekreacijska, športna in turistična točka, ki vsako leto privablja več obiskovalcev. Pred leti jeMOC od cerkve Sv. duha v Novi vasi do jezera zgradili  pešpot s kolesarsko stezo, ob jezeru pa sprehajalne poti, tako da je območje zelo privlačno za kolesarje, pohodnike, sprehajalce in družine. Pri čolnarni Muzelj si je mogoče sposoditi čoln, kajak, sup in pedolin, zanimivo pa je tudi območje ob pregradi, ki je predvideno za doživljajski center in kjer sta že zdaj otroško igrišče in kavarna Brkati som.

Jezero s svojo 10 kilometrov dolgo, razgibano obalo in neokrnjeno naravo ponuja veliko neizkoriščenih priložnosti tudi za zasebnike, zato so bili veseli pobude domačina Viktorja Kranjca, ki je v svojem gozdu pripravljen postaviti raziskovalnico, na travniku pa igralnico. Otroci bodo v gozdu s pomočjo zemljevida in raziskovalne knjižice na različnih lokacijah iskali živali in rastline, ki so značilne za to območje. Iskanje ne bo samo zabavno, ampak tudi poučno, saj se bodo pri tem marsikaj naučili. Izvedeli bodo, kako pomembno je ohranjati biološko raznovrstnost na območju Šmartinskega jezera in kako lahko tudi sami, s svojim odgovornim ravnanjem, prispevajo k zmanjšanju onesnaževanja zraka, zemlje in vode.

Viktor Kranjc bo Zeleno raziskovalnico začel urejati predvidoma letos jeseni, odprl pa naj bi jo maja ali junija prihodnje leto. Posebno pozornost bo namenil otrokom s posebnimi potrebami, ki bodo zagotovo z velikim veseljem obiskovali zeleno raziskovalnico. Prepričan je, da projekt ne bo zanimiv samo za mlade družine z otroci, ampak tudi za organizirane šolske in vrtčevske  skupine iz celotnega območja LAS. Ker pričakuje turiste iz tujine, bo zeleno raziskovalnico opremil z navodili in gradivom v tujih jezikih. Otroci bodo imeli na travniku ob jezeru  na voljo še igralnico z naravnimi elementi, kjer bodo lahko preizkušali svoje sposobnosti in domišljijo, za vse obiskovalce pa bo zagotovo zanimiva stalna foto razstava z naslovom Šmartinsko jezero včeraj-danes-jutri, ki jo bodo pripravili mladi in starejši občani iz tega območja.

*upravljalec in lastnik balona Gregor Koprivc, fotograf v košari Gregor Katič

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
170 queries in 1,164 seconds.