Najstarejša Celjanka vstopila v 104. leto


marija vampelj 2015Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je za 103. rojstni dan obiskal sestro Maro, Marijo Vampelj, ki je članica redovne skupnosti frančiškank Marijinih misijonark v župniji svete Cecilije v Celju.

Sestra Mara zadnjih nekaj let ob rojstnem dnevu že tradicionalno nazdravi tudi z županom in predsednikom oziroma predstavniki Krajevne skupnosti Pod gradom.

Na začetku svoje poti je kot sestra delovala v Italiji, konec sedemdesetih let pa se je vrnila v Slovenijo in delovala v Cerkljah, Mariboru, Lescah in Ljubljani. Posvečala se je bolnikom in opravilom doma, predvsem v kuhinji in na vrtu.

Leta 1997 je obiskala sveto deželo in šla pri svojih 85 letih na misijon v Bosno, kjer so sestre odprle skupnost z namenom, da bi vlivale pogum beguncem, ki so se vračali in jim pomagale pri izgradnji in obnovi domov po vojni.

Leta 2002 se je vrnila v Slovenijo in prišla v skupnost starejših sester v Lesce, ko je bila stara 99 let pa jo je čakala še ena preizkušnja – selitev v Celje. Sprva jo je zelo skrbelo, kako se bo navadila, vendar je danes vesela, ker je v Celju in pravi, da je zares lepo urejeno.

Za svoja leta je zelo samostojna, bistra, dejavna in dobre volje ter nikoli ni brez dela. Še vedno bere in kvačka brez očal. Prihodnje leto bo poleg 104. rojstnega dne praznovala tudi 75 let redovnega življenja.

polovicka_celje_klik