Nekdanje slovensko pokopališče na Golovcu bo pred vandali varovala nova ograja

06. 08. 2021 16:18

Nekdanje slovensko pokopališče na Golovcu bo v naslednjih dneh dobilo novo kovano ograjo. Z njo se bo omejil dostop vandalom, ki so doslej na pokopališču konstantno povzročali veliko škodo.

Kot so sporočili z Mestne občine Celje je bila kovana ograja izdelana po fotografijah prvotne ograje, ki je bila nekoč nameščena na kamnitem obzidju. “Dolga bo 90 metrov in visoka pol drugi meter. Zanjo smo pridobili kulturno varstveno soglasje celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije,” so dejali na MOC.

Javno podjetje Zelenice, d. o. o., bo novo ograjo začelo postavljati v ponedeljek, istočasno pa bo popravilo tudi vhodna vrata, ki bodo po novem ponoči tudi zaklenjena. Vrednost investicije je nekaj manj kot 22.000 evrov.

“Kot je znano, nameravamo nekdanje slovensko pokopališče na Golovcu, na katerem je pokopanih veliko pomembnih Celjanov, v prihodnjih letih postopoma obnoviti. V sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje, Muzejem novejše zgodovine Celje in celjsko območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ga bomo preuredili v spominski park. Celoten pokopališki prostor bomo uredili kot spokojno parkovno površino, ga opremili z informativno tablo in tako spomin na prednike ohranili tudi za naše zanamce,” so še zapisali na občini.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
149 queries in 0,918 seconds.