Nov pristop vzdrževalcev cest pri odstranjevanju trave iz razpok

19. 06. 2018 13:13

Med vzdrževalna dela na občinskih cestah sodi tudi odstranjevanje trave iz razpok na cestah ali robov pločnikov in kolesarskih stez.

V javnem podjetju Vodovod-kanalizacija so se tega lotevali ročno s praskanjem, letos pa so za to delo prvič najeli podizvajalca, ki se je odstranjevanja trave lotil z bolj učinkovitim načinom, in sicer izpihovanjem fug.

Ceste v Celju so v povprečju stare okoli 40 let, zaradi česar je v njih ter ob pločnikih in kolesarskih stezah ogromno razpok, iz katerih raste trava. Ročno praskanje trave se v preteklih letih ni izkazalo za učinkovito metodo, poleg tega pa je zaraščenost razpok in fug v letošnjem letu še toliko večja, saj je pomladi praktično vsak dan deževalo, zato so bili pogoji za rast trave več kot idealni.

Tako so poiskali izvajalca za sanacijo razpok del (Possehl Maribor), ki jamči z garancijo treh let, da do tovrstnega neestetskega stanja v bodoče ne bo prihajalo, oziroma ga bo lahko bistveno omililo.

Za poskusno območje so izbrali 10 kilometrov najbolj perečih ulic, in sicer Cesta na Ostrožno, del Čopove ceste, Milčinskega ulica in Dečkova cesta. Žal je za potrebe Ljubljanske ceste in Ulice mesta Grevenbroich ter dokončanje del na Dečkovi cesti zmanjkalo denarja. Vrednost celotne investicije sicer znaša 20.000,00 EUR.

Postopek dela je sledeč: najprej se zbrazda fuga, ki je zaraščena s travo, polna zemlje in druge nesnage. Sledi izpihovanje fug in pometanje s pometalnim strojem. Očiščene fuge se predhodno namaže z bitumensko emulzijo in na koncu zalije s trajno elastično bitumensko zalivno maso.

Glede na velike potrebe in neugledno stanje cest in pridobljene izkušnje bo v prihodnje s podobnimi deli treba nadaljevati še v večjem obsegu.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 1,004 seconds.