Ob dnevu upora proti okupatorju v Parku svobode položili venec


Župan Bojan Šrot je danes ob spomeniku Vojna in mir v Parku svobode  skupaj s častnim meščanom Ivanom Grobelnikom – Ivotom, predstavniki veteranskih organizacij ter podžupanjo Bredo Arnšek in podžupanom Vladimirom Ljubekom položil venec in se poklonil spominu na vse, ki so se borili za našo svobodo.

Dan upora proti okupatorju ohranja spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda, osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni, s čimer je slovenski narod postavil temelje za lastno državo.

Zaradi ukrepov za zajezitev epidemije tudi letos ni bilo slovesnosti, vendar bomo kljub temu državni praznik praznovali s ponosom in hvaležnostjo.

Častni občan in župan

» Dan upora proti okupatorju je priložnost, da se s ponosom ozremo v preteklost in da se s hvaležnostjo spominjamo vseh, ki so se med narodno osvobodilno borbo uprli okupatorju in žrtvovali svoje življenje, da je preživel naš slovenski narod. Z neomajnim pogumom in odločnostjo so nam priborili svobodo, ki ni nekaj samoumevnega.  

Slovenci smo majhen narod, a v zgodovini smo zmogli velika dejanja. Množični upor proti okupatorju in raznarodovanju pred in med drugo svetovno vojno ter enoglasna odločitev za samostojno in suvereno Slovenijo sta bila temelja, da danes, ko živimo v svoji državi, žanjemo sadove teh pogumnih dejanj. Svoboda, pridobljena z uporom in revolucijo, je dragocena dediščina, ki jo je treba pazljivo čuvati in negovati. To je skupna naloga vseh generacij in nazorov ljudi.

Letos mineva 80 let od ustanovitve Osvobodilne fronte, naša država pa bo praznovala 30. rojstni dan. Pomembni jubileji so vedno priložnost, da se spominjamo preteklosti in da se usmerimo v prihodnost. Če bomo tako enotni, kot smo bili pred tremi desetletji, se nam za našo prihodnost ni potrebno bati.

Nikoli ne smemo dovoliti, da bi nas sovraštvo, hujskaštvo in nasilje razdvojilo. Samo v sožitju, s strpnostjo in razumevanjem bomo ohranili državo, v kateri bodo zadovoljno živele vse generacije in na katero bodo ponosni tudi naši zanamci,« je med drugim povedal župan Bojan Šrot.