Ob vročinskem valu v Citycenter Celje po ohladitev

06. 07. 2021 06:21

Da se lahko nakupovalno središče opredeli kot „najbolj kul prostor v mestu“, potrebuje več kot le trendovsko izbiro prodajaln: pri visokih zunanjih temperaturah so nakupovalna središča priljubljena tudi zaradi svoje prijetne klimatizacije, ki jo ponujajo. Na to kažejo posnetki gibanja, ki jih koncern SES, ki v Sloveniji upravlja pet nakupovalnih središč (ALEJA Ljubljana Šiška, Citypark Ljubljana, Citycenter Celje, Europark Maribor in Center Interspar Vič), na določenih lokacijah že več let analizira. Ob vročini izstopa delež obiskovalcev nakupovalnega središča, ki so stari več kot 60 let. Ta delež se pri višjih temperaturah poveča za 3 pa vse do 5 odstotkov. Še posebej veliko pozornosti je usmerjeno na uporabo moderne klimatske opreme in optimizacijo porabe električne energije.

Posamezni dnevi z visokimi zunanjimi temperaturami v nakupovalnih središčih povzročajo kratkoročne frekvenčne upade, če pa vročinski val traja dlje kot tri ali štiri dni, pa se frekvenca v nakupovalnih središčih očitno poviša.

Filtriran svež zrak

“Ljudje, ki so ob višjih zunanjih temperaturah nagnjeni k zdravstvenim težavam, med vročinskim valom prednostno iščejo klimatizirane lokacije. Pri tem so nakupovalna središča še posebej priljubljena. Dejstvo, da je svež zrak pred dejansko ohladitvijo tudi filtriran, je še posebej dodatna prednost za alergike,” je izpostavil Toni Pugelj, direktor SES Slovenija. Še posebej velika pozornost je ob uporabi moderne klimatske opreme namenjena tudi na optimizacijo porabe električne energije.

Visoke zahteve za premišljeno tehniko gradnje

SESova središča so tehnološko vedno v teku s časom. Dober primer tega je hladilna naprava, ki se v nakupovalnem središču Citycenter Celje redno vzdržuje in obnavlja. Prezračevalne naprave vsebujejo tehnološko opremo, s katero reciklirajo toploto in so visoko učinkovite.

Zaščita pred soncem

Zaščita pred soncem in dodatna posebna plast steklene strehe pomagata pri nizki stopnji porabe energije za klimatizacijo. Mnogo SES središč je bilo ravno zaradi usmerjanja pozornosti na trajnost odlikovanih na internacionalni ravni. Še več, SES je že leta 2008 kot prvi upravitelj nakupovalnih centrov v Evropi prejel nagrado ICSC ReSource, ki je podeljena za trajnostno ravnanje na področju okoljevarstva, socialnih tematik in gospodarstva.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 2,569 seconds.