Ob začetku šolskega leta policisti obravnavali več kršitev prekoračitve hitrosti na šolskih poteh


V petkovem poostrenem nadzoru cestnega prometa, s poudarkom na varnem prevozu otrok v šolo, kontrolirali 74 voznikov osebnih vozil in kar pri 50. zaznali kršitve cestno prometnih predpisov.

Minuli petek so policisti na območju Policijske uprave Celje izvajali poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na varnem prevozu otrok v šolo in domov.

V nadzoru so kontrolirali 74 voznikov osebnih vozil in pri 50 ugotovili kršitve cestno prometnih predpisov. Kar 15 voznikov je v okolici šol vozilo s prekomerno hitrostjo, kar je izredno neodgovorno.

V nadzoru so kontrolirali tudi 18 voznikov avtobusov, ki prevažajo šolarje in zaznali eno kršitev, ko voznik ni uporabljal varnostnega pasu.

V enem tednu 485 kršitev

Petkov poostreni nadzor je bil le eden od dogodkov namenjen varnosti otrok v prvih šolskih dneh. Celotni prejšnji teden so v okolici šol izvajali nadzore prometa in preverjali ali vozniki vozijo prehitro ter na ta način umirjali promet na izpostavljenih mestih, kjer bi lahko prišlo do nevarnih situacij. Umirjanje prometa je še posebej pomembno v prvih dneh pouka, ko otroci prihajajo v šolo in se vračajo domov še povsem razigrani ter pod vtisom počitniških doživetij.

Rezultati celotedenskih aktivnosti na Celjskem in Koroškem kažejo, da je vse preveč voznikov, v prvih šolskih dneh, kršilo cestno prometne predpise. Zadnji teden so tako policisti v nadzorih cestnega prometa, ki so jih izvajali v okviru varne poti v šolo in domov, zaznali 485 kršitev. Največ kršitev se je nanašalo na vožnjo z neprilagojeno hitrostjo, sledi neuporaba zadrževalnih sistemov ter neuporaba varnostnih pasov.

Vse udeležence cestnega prometa zato policisti znova opozarjajo, naj bodo pri vožnji zbrani, strpni in previdni ter naj upoštevajo cestno prometne predpise. Že najmanjša nezbranost lahko povzroči hude posledice. Na upoštevanje cestno prometnih predpisov ter zbranost v prometu opozarjajo tudi učence in dijake.